Prima sentinţă în procesul gunoiului

Prima sentinţă în procesul gunoiului
SC Urbana a pierdut prima runda a procesului cu Consiliul Local. Procesul intentat de una dintre firmele locale de salubrizare Primariei si Consiliului Local a ajuns, joi dupa-amiaza, la un prim verdict, nefavorabil reclamantului.

Cei doi presedinti de complet care au judecat procesul au decis ca SC Urbana nu are dreptate sa atace pentru ilegalitate cele doua decizii ale legislativului local prin care s-a impus închiderea vechii halde neecologice a orasului si prin care s-a pus tarif maxim pentru serviciile de salubrizare menajera la nivelul Oradiei. „În esenta, au pierdut pe motiv ca au pornit prea repede actiunea în justitie si nu au asteptat decizia Prefecturii în aceste cauze”, ne-a spus Florian Dacin, secretarul Consiliului Municipal. Prima dintre cele doua decizii ale consiliului local au ca obiect închiderea haldei vechi, al carei termen legal de functionare, este în 2008. Cea de-a doua tine de stabilirea tarifului maxim de colectare a deseurilor de la cetateni, în conditiile în care Municipalitatea nu are nici un fel de relatie contactuala cu societatile de salubritate din Oradea.

Surse juridice comenteaza ca aceasta rezolutie a completului de judecata este cel putin discutabila: „Legea permite oricui sa atace un proiect de hotarâre al Consililului Local la contenciosul administrativ, daca are un fundament al actiunii sale. Nicaieri nu scrie ca decizia Prefecturii de a ataca sau nu este decisiva în astfel de procese”.

Prefetura bâlbâie

Anuntata de catre chiar prefectul Ilie Bolojan, în mai multe împrejurari publice, atacarea în justitiue a proiectelor referitoare la gunoi, ca actiune proprie a Prefecturii, întârzie simtitor. Surse din Prefectura, sub protectia anonimatului, afirma ca sefii institutiei au cam renunsat la ideea procesului, pe motiv ca argumentele pentru ilegalitatea acestor doua hotârâri palesc la o analiza mai atenta.

Cristina Ghilea