Prima simulare nocturnă pentru intervenții în caz de inundații

De Simona Albinaru
Exercițiul a fost unul de mare anvergură
Exercițiul a fost unul de mare anvergură - © Foto: A.B.A.
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri în colaborare cu Administrațiile Bazinale Mureș, Banat și Someș – Tisa au organizat miercuri noaptea, 5 iulie, primul exerciţiu de simulare interbazinal.

Simularea are ca rol verificarea modului de funcționare a fluxului informațional-decizional și de intervenție operativă pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Desfășurarea de forțe s-a realizat pe malul drept al râului Crișul Negru, pe sectorul podul CFR – podul rutier DN79, în comunele Avram Iancu şi Zerind, și a antrenat forţe şi mijloace moderne de intervenţie operativă. Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de ploaie, căzute pe un sol umed, saturat de precipitaţiile căzute anterior, însoţite de intensificări ale vântului, context în care se prognozează atingerea şi depăşirea cotelor de pericol, aferente codului roșu, pe râul Crişul Negru.

exercitiu2

Timp de 7 ore, 180 de angajați de la Apele Române au supraînălțat aproape 4 km de diguri, pentru a proteja astfel localitațile din vecinătate. „Ceea ce a adus nou acest exercițiu a fost faptul că s-au testat sistemele de iluminat aflate în dotarea echipelor de intervenție. S-au utilizat cele mai moderne soluții de apărare, precum hidrobaraj, aerobaraj, baraj din aluminiu și baraj tip aqua stop”, a spus Dorel Dume, directorul A.B.A. Crișuri.

De asemenea, au fost utilizate echipamente moderne și performante de umplut și transportat sacii cu nisip, iar noutatea exercițiului au constituit-o sistemele de iluminat, atât cele portabile, cât și cele de tip turn. S-a intervenit cu 6 autoutilitare, 4 buldoexcavatoare, o mașină de umplut saci, un trailer, 4 grupuri electrogene pentru iluminat cu anexe, 25 de reflectoare, două turnuri pentru iluminat cu înălțimea de 9 m, respectiv 12 m.

exercitiu5

Acest exercițiu a fost unul de mare anvergură, care a antrenat forțe masive și mijloace de intervenție operativă semnificative, verificând totodată modul de colaborare la inundații între echipele de intervenție din cadrul Apelor Române, cât și randamentul personalului în situații de stres. Exercițiul s-a finalizat joi dimineața, la ora 02:00.

exercitiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !