Primar de top la Sântandrei

Primar de top la Sântandrei
Primarul de Sântandrei, Ioan Marcus, a reusit sa intre în topul primilor zece primari din România, realizat de Evenimentul Zilei. Din Bihor au mai intrat în calculele ziaristilor primarul de Oradea, Petru Filip, si primarul de Bors, Bathori Geza.

Acestia nu au reusita însa sa ocupe o pozitie în topul primilor 20 de edili-sefi.

Conform jurnalistilor care au întocmit acest clasament, criteriile au fost „veniturile proprii ale localitatilor pe cap de locuitor, actiunile gospodaresti remarcate, numarul de mandate detinute, etica relevata de monitorizarile din presa, numarul de mandate detinute, procentul de voturi si transparenta decizionala de care a dat dovada în anchetele Institutului de Politici Publice (IPP)”.

Surprins placut

Conform site-ului IPP, Sântandreiul are un venit pe cap de locuitor, în anul 2004, de 26,5 milioane de lei. Primarul Ioan Marcus considera însa ca nu acesta a fost principalul argument al sau care l-a propulsat în top: „Borsul e o comuna mai bogata ca noi. Consider ca principalul meu argument a fost seriozitatea. Altfel nu eram la Primarie de 16 ani. Dar am fost placut surprins, azi-dimineata, când au început sa sune telefoanele de felicitare”.

Povestea lui Marcus la Primaria Sântandrei a început când era aproape un copil. La 24 de ani, în 1990, un grup de sustinatori aproape l-a obligat sa ocupe fotoliul de primar. Apoi a câstigat mereu din primul tur. În 2004 a reusit sa obtina nu mai putin de 95,4% din voturile alegatorilor. Marcus este presedintele Alesilor din PD în Bihor si reprezinta judetul în Asociatia Comunelor.

Felicitat de Bathori

Întrebat daca se gândeste la un alt mandat, Ioan Marcus spune fara ezitare: „De ce nu? Daca oamenii ma mai vor, mergem înainte”.

Ca unul dintre „învinsi”, primarul de Bors opteaza pentru o atitudine relaxat-detasata. „Ma bucur ca am fost luat în considerare în alcatuirea acestui top. Nu îmi dau seama de ce nu am câstigat, dar îl felicit pe domnul primar de la Sântandrei”, spune Bathori.

Veronica Bursasiu