Primăria dă Dexia pe BEI

8Comentarii
Primăria dă Dexia pe BEI
ORADEA - Vinerea viitoare municipalitatea va semna cu Banca Europeană de Investiţii un împrumut de 16,35 milioane de euro, ce va finanţa în continuare modernizarea transportului public din Oradea.

Împrumutul este contractat de municipiul Oradea, beneficiarul final fiind Regia Autonomă Oradea Transport Local (OTL).

Printr-un comunicat remis pe adresa redacţiei, BEI ţine să anunţe că acesta este primul împrumut acordat de către această instituţie direct unei autorităţi publice locale din România.

Din banii creditaţi de la instituţia bancară europeană se va finaliza achiziţia celor zece tramvaie Siemens cu podea ultra-joasă, demarată de municipiu anul trecut. De asemenea, se intenţionează cumpărarea a 20 de autobuze de nouă generaţie.

Matthias Kollatz-Ahnen, vicepreşedintele BEI responsabil cu operaţiunile băncii in România, va fi prezent vinerea viitoare la Oradea pentru semnarea contractului de creditare. Primarul Bolojan va semna din partea Oradiei. Contractul se va derula pe o durată de 13 ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani. Dobânda va fi calculată prin următoarea formulă: EURIBOR 6M (Euro Interbank Offered Rate – eng.) +0,2%. Rambursarea se va face prin rate semestriale egale, plătibile la data de plată a dobânzii.

 

Dexia, în stand-by

Practic, o dată semnat contractul cu BEI, Primăria va sista plata către Siemens din creditul contractat cu belgienii de la Dexia Kommunalkredit Bank AG. Restul de plată pentru tramvaiele Siemens ULF (ultra low flor) va fi virat din contractul cu banca europeană.

Creditul contractat cu Dexia se ridică la suma totală de 26,35 milioane euro. Până acum, municipalitatea orădeană a folosit din acest credit aproape jumătate: 12,95 milioane euro. Din aceşti bani s-au plătit primele trei tramvaie, ce circulă deja în Oradea, precum şi avansul pentru celelalte şapte. Din acest credit mai pot fi traşi 13,4 milioane euro. Cel puţin teoretic, acest credit va fi folosit de acum pentru alte investiţii ale Primăriei, ce urmează a fi identificate…

Până la finele anului vor mai ajunge la Oradea alte două tramvaie ULF, iar până în aprilie anul viitor vor sosi şi restul, până la zece.

În ceea ce priveşte condiţiile contractului cu BEI, instituţia bancară europeană a deschis punga până la 16,35 milioane euro. Există însă o altă limitare: conform politicii băncii, BEI nu va putea suporta mai mult de jumătate din valoarea proiectelor derulate de către Primărie.

 

Calin Corpas8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor