Primăria face bani și din taxe locale și speciale noi sau crescute

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
26Comentarii
Primăria face bani și din taxe locale și speciale noi sau crescute
Deranjezi Primăria cu vreo cerere? Plătești! Și nu puțin. În noul tablou de taxe și impozite pe 2020, mai multe taxe aflate deja în uz au fost majorate – unele cu 400% chiar, dar apar și unele noi nouțe.

Astfel, de anul viitor executivul Bolojan a decis să taxeze servicii pe care, până acum, le-a făcut pe gratis, precum urgența cu care prestează sau procesează unele documente, pe loc, la ghișeu. Primăria lui Ilie Bolojan și-a făcut din asta un element de blazon. Doar că apăsând pedala eficienței prea tare, în condiții de personal limitat de ambițiile de reducere ale primarului, cei din Direcția Economică, cel puțin, se declară epuizați.

„E inuman deja! Chiar dacă a sunat bine, s-a ajuns la o situație pe care nu o mai putem gestiona”, spune Eduard Florea, economist șef.
El zice că, dacă în 2015, sublaternii săi din piramidă operau în jur 133 dosare pe zi, altele decât plăți, s-a ajuns în 2018 la 200 de sosare pe zi iar anul trecut la 230.

„Implementăm operarea pe loc strict contra cost. Nu e o sumă mare, e mai mult o chestiune de a disciplina sau de a îndruma oamenii spre relația online, care este gratuită față de cei 10 lei pe care ar trebui să îi plătească pentru operarea pe loc a declarațiilor”, precizează economistul.
Până la finalul anului, ar urma să fie operabilă o platformă online de interacțiune cu cetățeanul, ca alternativă la deplasarea la ghișeu.

Până atunci, însă, executivul și-a aprobat, pentru anul viitor, creșteri de taxe locale și speciale și introducerea unora noi. Astfel, dintre taxele cu care orădenii se întâlnesc des, sunt cele de la Arhitectul Șef, sunt unele care au crescut și cu 400%.

Taxele de eliberare a adeverințelor de intra – extra vilan și de notare sau radiere a construcțiilor, au crescut la 100 de lei, de la 25 de lei. De anul viitor va intra în vigoare taxa nouă de „întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație pentru care intervine termenul de prescripție”, adică acelea care nu mai pot fi amendate în termenul legal de 3 ani. Taxa e de 5000 lei pentru clădiri noi și 2000 lei pentru anexe.

Florea spune că această taxă oferă un oarecare avantaj proprietarului – pe baza taxei se poate impune imobilul și se poate încrie în Cartea Funciară, desigur, cu mențiunea că nu are autorizație de construire. Taxa pentru parcarea de domiciliu a ajuns va fi de 130 lei, față de 120 lei.
O taxă nouă este de 15 lei, pentru „securizarea cu timbru sec a certificatului de atestare fiscală”.

Fiscalitatea 2020: +4,6% pentru toți și taxe speciale pentru cetățenii „necinstiți”26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor