Primăria îşi angajează arheologi

Serviciul de Administrare a Cetatii Oradea îsi va spori numarul de angajati, concomitent cu largirea atributiilor din portofoliu. Prima initiativa în aceasta directie este înfiintarea Departamentului de Cercetare Arheologica, în cadrul Serviciului de Administrare a Cetatii.

„Cei doi ocupanti ai posturilor trebuie sa fie cercetatori stiintifici gradul I, doctori în istorie. Au rostul de a certifica valoarea descoperirilor din Cetate, având în vedere ca monumentul urmeaza sa fie „sapat” în cursul anului viitor de arheologi”, spune Marcel Bolos, sef peste Directia Patrimoniu din Primarie. Din 2000, Cetatea Oradea face obiectul unor interventii mai mult sau mai putin sustinute financiar de Primarie, cu scopul de a reintroduce ansamblul monumental în circuitul urban.

Strategia este gândita pe trei componente – salubrizare si întretinere curenta, reabilitarea cladirilor componente ale ansamblului cetatii si promovarea imaginii monumentului istoric. Rostul acestor istorici, conform staffului Directiei Patrimoniu, este de a facilita punerea în aplicare studiul de fezabilitate „Restaurare, consolidare, punere în valoare – Cetatea Oradea”, document realizat si avizat de catre Ministerul Culturii si aprobat de catre Consiliul Local.

„Lucrarile care se desfasoara în prezent se deruleaza cu dificultate tocmai datorita lipsei acestor studii si cercetari preliminare. În timpul derularii lor, sau colateral, apar o serie de elemente noi care modifica uneori radical cunostintele noastre. La ora actuala se impune cu stringenta realizarea sau continuarea unor studii si cercetari.

În acest context, consideram ca fiind necesara si oportuna si înfiintarea Departamentului de Cercetare Arheologica”, se arata în raportul de specialitate, care fundamenteaza înfiintarea departamentului de specialisti.

Conform celor din Primarie, înfiintarea acestuia nu înseamna finalul colaborarii cu institutii cu o dovedita autoritate stiintifica în domeniile respective, cum ar fi Universitatea din Oradea sau Muzeul Tarii Crisurilor.

 

Revista Cetatii

Marcel Bolos a avut, cu ociazia ultimei sedinta a legislativului local, si initiativa înfiintarii unei publicatii trimestriale, în 1000 de exemplare, dedicata exclusiv monumentului. Cetatea Oradea – Revista de Patrimoniu si Turism, cum a fost botezata viitoarea publicatie, nu a primit, însa, acordul alesilor locali din ratiuni care tin fie de tirajul considerat prea mare fie de calificarea celor care publica în aceasta revista.

„Sa scoti trimestrial asa ceva, ajutat de câtiva colegi din Primarie, mi se pare imposibil. Tirajul si bugetul mi se par exagerate. Haideti mai bine sa scoatem un anuar. Fara niste referenti stiintifici, revista nu va fi cotata nici national si nici international si nu va depasi statutul unei brosuri”, apreciaza istoricul Mihai Drecin, în calitatea sa de consilier local.

Fata de acest refuz – proiectul de hotarâre a fost amânat, Marcel Bolos îsi patreaza optimismul. „Eu sper totusi, ca pâna la urma va iesi si revista Cetatii, iar acesti experti pe care dorim sa-i angajam vor fi de un sprijin real la editarea materialelor”, considera directorul.

Cristina Ghilea