Primaria Oradea lasă Crişul „verde”

7Comentarii
Primaria Oradea lasă Crişul „verde”
Deoarece proiectul pentru amenajarea malurilor Crişului Repede a fost contestat şi întrerupt de manifestaţiile orădenilor din august 2007, Primaria municipiului Oradea a iniţiat o Comisie de dialog pentru a continua amenajarea malurilor acolo unde ele sunt deteriorate şi este necesară o intervenţie.

„Direcţiile care au fost enunţate de primarul Ilie Bolojan în acest sens se referă la păstrarea vegetaţiei lemnoase (arbori, arbuşti) şi menţinerea sau chiar extinderea suprafeţei malurilor acolo unde acestea vor fi regularizate.

Lucrările de amenajare vor contribui la îmbunătăţirea şi la ameliorarea estetică a malurilor Crişului în zona urbană, fără a afecta spaţiul verde existent. În acest sens, s-a constituit o comisie alcătuită din reprezentanţi aiPrimariei municipiului Oradea, ai Direcţiei Ape Crişuri, ai ONG-urilor de mediu şi ai proiectantului Aquaproiect. Această comisie va aviza şi proiectele propriu-zise de amenajare care trebuie realizate până în toamnă.”, informează Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primariei Municipiului Oradea.

După verificarea proiectelor de către membrii comisiei, acestea vor fi supuse dezbaterii publice şi abia apoi se vor cere avizele necesare începerii lucrărilor.

Martiu, 28 iulie 2008, membrii comisiei de lucru s-au deplasat în teren pentru a găsi soluţii cu privire la amenajare.

În ataşament gasiti procesul verbal întocmit de membrii comisiei în urma deplasării în teren.

Proces verbal al comisiei de lucru pentru amenajarea malurilor Crişului Repede

În urma inspecţiei de teren, comisia a căzut de acord cu următoarele soluţii de amenajare pentru următoarele tronsoane:

Malul stâng:

a) De la Sinagogă până la Podul Ferdinand, se va stabili soluţia după efectuarea expertizei prin grija Direcţiei Ape Crişuri

b) De la Podul Ferdinand până la începutul promenadei: placarea cu piatră a zidurilor şi a grinzii.

c) Zona de promenadă: se va stabili o soluţie în funcţie de cerinţele comunităţii, urmând să se realizeze ulterior un proiect, dacă va fi cazul.

d) De la Podul Informatica la Podul Decebal: prism din arocamente de piatră brută fără a afecta malul actual şi vegetaţia lemnoasă de pe mal, urmărindu-se linia actuală a malului şi completându-se terasamentele.

Malul drept:

a) De la Podul Ferdinand în aval zidul se va placa cu piatră în concordanţă cu lucrarea existentă la piciorul podului.

b) În aval de zid se va studia tot soluţia de înlocuire a pereului de beton cu pereu de piatră, pentru salvarea celor cinci sălcii din albia minoră.

c) Pe următorul tronson (după cele cinci sălcii), până la Podul Informatica se va adopta următoarea soluţie: reabilitarea grinzii existente prin subzidire şi placare cu piatră, pe taluz înlocuindu-se dalele de beton cu saltea antierozională acoperită cu un strat de pământ vegetal înierbat.

d) De la Podul Informatica la Podul Decebal: prism din arocamente de piatră brută fără a afecta malul actual şi vegetaţia lemnoasă de pe mal, urmărindu-se linia actuală a malului şi completându-se terasamentele.

Componenţa comisiei:

1. Lucia Iacob, Instituţia Arhitectului Şef

2. Ioan Moisa, Direcţia Ape Crişuri

3. Adriana Brehoiu, Aquaproiect

4. Ramona Bocancea, Aquaproiect

5. Anna Marossy, Societatea Română de Ecologie

6. Mihai Togor, Centru Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni”

7. Orlando Balaş, Consilier pe probleme de mediu la Cabinetul Primarului

Cristian Horgos7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor