Primaria si-a inchis calendarul evenimentelor

Primaria si-a inchis calendarul evenimentelor
Bugetul alocat evenimentelor organizate sau sprijinite de Municipalitate este epuizat.

Cu desfiinţarea Casei de Cultură a Municipiului, sarcina organizării evenimentelor culturale în oraş revine Directiei Monitorizare Cheltuieli de Functionare si Organizare Evenimente, conduse de Mircea Oaie. Acesta a anunţat că, pentru anul în curs, cel puţin, calendarul de evenimente este închis şi va intra, pentru votare, în şedinţa deliberativului local de joi.

În linii mari, lista de evenimente păstrează serbările cu care s-au obişnuit orădenii, rămâne de văzut calitatea acestora. Se regăsesc, astfel, Toamna Orădeană, Serbările Cetăţii, Caravana Florilor sau Târgul Meşterilor Populari. Este uşor de observat tendinţa organizatorilor de-a duce şi spre periferia centrului festivismul legat de comemorări sau aniversări, cu ocazia unor evenimente cu tentă istorică sau culturală: Ziua Eroului Naţional Avram Iancu (1824 – 10 septembrie 1872), Ziua Limbii Române, Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, ambele în decembrie. Dar mai ales prin comemorări la statuile şi busturile Dimitrie Cantemir, Ady Endre, George Enescu, Aurel Lazăr, Nicolae Bălcescu, Mihai Eminescu, Onisifor Ghibu, Lórántffy Zsuzsanna, Iosif Vulcan, Ede Szigligeti sau Emanuil Gojdu. „Sunt în Oradea şi alte busturi sau statui mai puţin puse în valoare, pe care, prin evenimente comemorative, vrem să le aducem în prim plan”, a explicat Mircea Oaie. Cum bugetul, deloc generos, este deja bătut în cuie, este lesne de înţeles încercarea edililor de a umple agenda orădenilor cu evenimente a căror organizare nu costă…

Folclorul şi muzica uşoară ocupă, de asemnea, un loc generos în caldendarul municipal: Festivalul Judeţean „Mândru-i cântecu-n Bihor”, Concursul Naţional de Interpretare Vocală şi Dans „Floare de Lotus”(7 – 9 iunie), Festivalul Internaţional de Folclor(5 – 7 iulie) sau Festivalul de Muzică „Suflet de Stea” (6 – 8 septembrie).

Bugetul calendarului de evenimente a fost stabilit, prin hotărâre de consiliu local, odată cu bugetul oraşului pe acesta an, şi este de opt milioane de lei. Cu banii alocaţi şi cu lista gata, deschiderea Municipalităţii spre alte oferte de evenimente din partea societăţii civilă este, practic inexistentă. În acest an, cel puţin. „Acum este hazardat să spun: acesta este calendarul dar mai putem adăuga un eveniment. Desigur, vor mai fi solicitări din partea unora sau altora să participăm ca parteneri şi ne vom implica numai în măsura în care ne rămân bani sau putem oferi spaţii”, a mai spus directorul Oaie.

 

Fact box:

Chefuri şi evenimente din Calendar

– 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului – Orăşelul Copiilor şi Parcul Nicolae Bălcescu

– 12 – 14 Iulie – Serbările Cetăţii Oradea – Şanţul Cetăţii Oradea

– 16 – 21 Iulie – Campionatul Naţional al României de Volei pe Plajă – Ştrandul Municipal

– 23 – 25 August – Festivalul Berii

– 14-29 septembrie – Toamna Orădeană

– 20 – 29 Septembrie – Festivalul Internaţional de Teatru Scurt

– 31 Decembrie – Revelion

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !