Primăria, somată de Finanţe

Un control al DGFP Bihor a scos la iveală că municipalitatea ar fi încasat ilegal TVA de milioane.

Primăria Oradea a dat în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice, după ce Ministerul Finanţelor a respins contestaţia făcută de municipalitate la un raport care arată că Administraţia Imobiliară Oradea (fosta API) ar fi încasat ilegal de la stat 5,45 milioane lei (54,5 miliarde lei vechi).

Serviciul Control Finanaciar din cadrul DGFP Bihor a efectuat în perioada 2006 – 2007 o verificare la Primăria Oradea. „În urma controlului s-a stabilit că Administraţia Patrimoniului Imobiliar Oradea are de plată 54,5 miliarde de lei vechi, provenind îndeosebi din TVA-uri şi o mică parte din neplata contribuţiilor la asigurările sociale”, a declarat ieri Emil Guiaş, director executiv adjunct al DGFP Bihor. Primăria Oradea a contestat rezultatele controlului la Ministerul Finanţelor, care a stabilit însă că raportul întocmit de DGFP este perfect legal şi, prin urmare, AIO este bună de plată.

Edilii contraatacă

„Am primit rezoluţie că Ministerul Finanţelor a respins contestaţia, adică am aplicat corect legislaţia în vigoare. Primăria Oradea s-a adresat instanţei şi a atacat rezoluţia ministerului la Curtea de Apel Oradea”, a mai spus Emil Guiaş. El a precizat că cea mai mare parte a sumei datorate de AIO către stat provine din rambursări de TVA pentru lucrări efectuate la Bazinul Olimpic, la Stadionul Municipal şi la clădiri de şcoli.

Pe de altă parte, reprezentanţii AIO spun că banii au fost încasaţi perfect legal. „Este vorba despre bani încasaţi din chirii de la şcoli, spaţii comerciale, vânzări de spaţii, terenuri, imobile. Aceşti bani, în loc să-i dăm statului, i-am investit în renovarea unor şcoli”, a declarat directorul AIO, Marcel Boloş. „Ai dreptul să deduci TVA când ai generat o acţiune impozabilă. Ai o clădire în administrare, trebuie să o închiriezi ca să colectezi TVA. Iar ca să poţi închiria acele clădiri trebuie să investeşti în ele. Însă în opinia Ministerului de Finanţe, noi nu putem investi în clădirile administrate de noi, ci să aşteptăm să cadă tavanul în capul elevilor”, a explicat Marcel Boloş. El spune că toată această încurcătură blochează activitatea Primăriei, în sensul că îi afectează eligibilitatea întrucât figurează cu datorii la stat.

Şase luni păsuire

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGFP Bihor, Vasile Farc, dacă Primăria Oradea va pierde procesul, are la dispoziţie şase luni pentru a constitui un fond din care să plătească datoriile către stat. „În această perioadă Finanţele nu pot face nimic”,  declară Vasile Farc. Dacă după ce trece acest termen şi municipalitatea nu plăteşte, atunci se începe procedura de executare silită. Potrivit directorului adjunct Emil Guiaş, în acest caz sunt executate silit bunurile din patrimoniul AIO.

 

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !