Primaria starneste suparari in Rogerius

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Ioan Horvath, Vasile Bologa şi Adrian Simon
Ioan Horvath, Vasile Bologa şi Adrian Simon
Coaliţia Rogerius atacă problema CET, proiectul Pieţei Rogerius şi a posibiliului mega-credit luat de Primărie.

La trei luni de la alegerile locale, Coaliţia Rogerius revine în atenţie. Ioan Horvath şi Vasile Bologa – preşedinţi de asociaţie din cartierul Rogerius – alături de Adrian Simon, reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia în Bihor au mai multe nemulţumiri faţă de administraţia locală. Horvath spune că punctele de vedere formulate marti, la Hotel Melody, reprezintă mesajul a peste 5.000 de persoane din asociaţiile de proprietari ce fac parte din Coaliţia Rogerius.

CET-ul, facturile şi gazul

Vasile Bologa – preşedintele asociaţiei Lacul Roşu, cu peste 1.000 de apartamente – a abordat problemei termoficării. Fost angajat la CET, Bologa a acuzat societatea de termoficare că pune în cârca clienţilor săi doar obligaţii. „Falimentul acestei regii va veni de la populaţia care nu-şi va mai putea plăti facturile”, atrage atenţia Bologa. Acesta cere reducerea preţului la agentul termic cu 4-5%, în condiţiile în care, remarcă şeful de asociaţie, ajutorul de încălzire s-a redus anul trecut, iar salariile şi pensiile nu au crescut. Dimpotrivă. Vasile Bologa şi-a arătat încă o dată rezervele sale vizavi de proiectul de retehnologizare a CET, prin trecerea pe gaz. „Nimeni nu ştie să ne spună la ce preţ va produce gigacaloria noua centrală pe gaz”, reclamă cetăţeanul, care nu crede nici în viabilitatea acelor mini-centrale termice ce ar fi destinate pentru câte 100 de apartamente. Bologa arată că asemenea de centrale ar fi bune, dar pentru a deservi câteva zeci de blocuri, nu doar pentru două-trei scări de bloc.

La rândul său, Adrian Simon a îndemnat asociaţiile de proprietari să se alăture Coaliţiei Rogerius, pentru a merge împreună şi a negocia cu Electrocentrale noile contracte de furnizare a agentului termic. Simon crede că „aceste regii nu trebuie să se orienteze după profit, deoarece sunt servicii publice”. Omul de la Pro Democraţia spune că în urma discuţiilor cu reprezentanţii asociaţiilor din cartierul Nufărul a aflat că dacă în martie 7% dintre consumatorii CET erau restanţieri, în aprilie-mai procentul crescuse deja la 12-13%. Simon admite că nu putem vorbi despre o cercetare sociologică în acest sens, dar trendul e în creştere.

Piaţa cu bucluc

Un alt subiect este proiectul de transformare totală de Pieţei Rogerius, pentru care Primăria a primit şi finanţare europeană. Simon este preocupat se soarta comercianţilor, îndeosebi a acelora care deţin spaţii private în piaţă. Deoarece încă nu au fost furnizate informaţii despre ce se intenţionează cu acele spaţii, comercianţii nu-şi pot face planuri, semnalează el. Adrian Simon spune că aşteaptă informaţiile cuvenite de la Primărie şi ADP, pentru a realiza apoi un studiu sociologic axat pe cinci focus-grupuri ce-şi desfăşoară activitatea în piaţă. Rezultatele acestui studiu ar arăta ce părere au oamenii despre planurile Primăriei, crede Simon.

Credit contestat

Ioan Horvath, preşedintele asociaţiei de proprietari de pe strada Şelimbărului, s-a arătat împotriva creditului de 55 milioane de euro pe care municipalitatea intenţionează să-l contracteze. „Acest credit mă îngrozeşte. Lipsa de transparenţă creează suspiciune pentru că nu credem că e doar pentru cofinanţări”, declară Horvath. De aceeaşi părere este şi Adrian Simon, care consideră că suma „este exagerat de mare”. „Trebuie să avem grijă pentru că populaţia a sărăcit. 55 milioane de euro generează dobânzi. Oraşul Oradea nu arde acum pentru acest credit”, e de părere Horvath, care consideră că nu toate investiţiile dorite de Primărie sunt absolut necesare. „Nu putem face Dubai aici, peste noapte!”, exclamă Horvath, deranjat că, în timp ce are planuri pentru investiţii mari, Primăria i-ar băga cetăţeanului „tot timpul mâna în buzunar”. „Toţi cetăţenii au dreptul la viaţă, inclusiv generaţia a doua şi a treia”, atrage atenţia Horvath, care se confruntă zilnic cu problemele vecinilor săi, mulţi dintre ei cu probleme reale în a-şi plăti asociaţia. „Cei din Primărie trebuie să fie reprezentanţii orădenilor, nu şefii lor”, e mesajul preşedintelui de asociaţie, care ar vrea o Primărie mai atentă cu buzunarul orădeanului.

Cetăţeni ce vor în CA-urile regiilor

Adrian Simon a spus marti că face diligenţele necesare pentru a deveni membru în Consiliul de Administraţie (CA) la Administraţia Domeniului Public (fosta RAPAS). De asemenea, Simon va depune cerere pentru a deveni membru în CA de la Electrocentrale Oradea SA (CET). Preşedintele asociaţiei de proprietari de pe strada Şelimbărului, Ioan Horvath, va opta pentru Compania de Apă Oradea. Aceste diligenţe ale reprezentanţilor Coaliţiei Rogerius se fac în conformitate cu un act normativ emis de Guvern în cursul acestui an, care dă posibilitatea societăţii civile să participe la luarea deciziilor în aceste societăţi cu capital de stat.

Simon s-a arătat marti mirat că Primăria Oradea nu a popularizat această posibilitate în rândul orădenilor, ce pot deveni membri în CA la Electrocentrale, ADP, CAO şi OTL. Simon spune că directorul ADP, Liviu Andrica, i-a transmis că are termen până pe 27 septembrie pentru a-şi depune dosarul, iar firma de recrutare cu care lucrează municipalitatea este RoMarketing. „Aceste consilii de administraţie sunt primele filtre între administraţia locală şi cetăţean”, spune Simon, care vrea să fie membru în aceste CA-uri pentru a reprezenta interesele asociaţiilor din Coaliţia Rogerius. Adrian Simon îi îndeamnă şi pe alţi cetăţeni care reprezintă societatea civilă să-şi depună dosarele pentru aceste consilii de administraţie.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !