Primăria Timișoara cumpără certificate verzi de aproape 6 milioane de euro pentru Colterm

De Roxana Deaconescu
Primăria Timișoara cumpără certificate verzi de aproape 6 milioane de euro pentru Colterm
© foto: arhiva
Societatea de termoficare a Timișoarei este salvată iarăși de primărie. Ca și anul trecut, municipalitatea vrea să cumpere certificate verzi pentru Colterm, valoarea acestora depășind 5,7 milioane de euro. Timp de șase luni, PMT va plăti aproape 1 milion de euro pentru certificatele de gaze cu efect de seră, care sunt cumpărate de la firma de termoficare din Oradea.

Consilierii locali ai Timișoarei sunt chemați, vineri, la o ședință „de îndată”, dedicată societății de termoficare a orașului. Sunt puși să aprobe graficul de plăți către Colterm, cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA). Colterm a încheiat deja un contract de vânzare-cumpărare, chiar joi, în 18 aprilie.

„Se dă acordul pentru preluarea, în limita graficului de plată menționat, a datoriei Colterm SA referitoare la achiziția certificatelor de gaze cu efect de seră (EUA), în cazul neachitării la termenele stabilite a sumelor datorate de către Colterm SA pentru achiziția certificatelor menționate mai sus”, se arată în proiectul de hotărâre care ajunge pe mesele aleșilor locali.

Ei trebuie să-l mandateze pe primarul Nicolae Robu pentru a semna în numele orașului documentele privind preluarea sumelor prevăzute, sume care nu sunt deloc mici.

Graficul de plată arată o sumă totală uriașă, pentru că a crescut enorm prețul certificatelor verzi, susțin reprezentanții Colterm. Vorbim despre un total de 27.147.254,45 lei, adică 5,7 milioane de euro, calculat la cursul BNR din 17 aprilie, de 4,7622 lei/euro. Rata lunară va fi de 950.095 euro, adică peste 4,5 milioane de lei.

Municipalitatea va vira lunar banii către Colterm, care îi va trimite mai departe către Termoficare Oradea, în data de 15, din mai până în octombrie inclusiv.

Aleșii locali sunt chemați „de îndată” pentru că certificatele verzi trebuie să fie în conturile Colterm până cel târziu în 24 aprilie, conform legii. În caz contrar, societatea de termoficare riscă o amendă uriașă, de aproape 22 de milioane de euro.

Colterm este obligată să predea pentru conformarea anului 2018 un număr de 249.194 certificate de emisii, dar mai are câteva, astfel că sunt necesare doar 219.000.

„După predarea certificatelor care existau în contul Colterm SA, mai lipsesc un număr de aproape 219.000 de certificate, care trebuie a fi achiziționate. În cazul nerespectării termenului de conformare, la suma necesară achiziționării acestora, se mai adaugă o amenda de 100 Euro pentru fiecare certificat de emisii nepredat, la cursul leu-euro valabil la 1 mai 2019. În cazul nepredării în totalitate a cantității de 219.000 de certificate, amenda ar înregistra o valoare de cca 21,9 milioane Euro (104,05 milioane lei la un curs de 4,75 lei/euro)”, se arată în proiectul de hotărâre.

Oficialii Colterm susțin că au transmis cereri de ofertă pentru împrumut certificate C02 către mai mulți potențiali ofertanți, dar societatea de termoficare nu poate oferi garanții bancare, astfel că a oferit suma de 36 de milioane de lei din majorarea de capital social aprobată tot de Consiliul Local Timișoara prin HCL 202/15.11.2016. Primăria a livrat deja jumătate din suma de 83.950.000 de lei, urmând să vireze anul acesta restul de 44.871.000 lei. Singura ofertă primită de Colterm a venit de la Termoficare Oradea, firmă de la care a cumpărat și anul trecut certificatele verzi.

„Aceasta este dispusă să transfere în conturile Colterm SA cantitatea de 219.000 certificate EUA, până în cel târziu 24 aprilie, la un cost total de 5.700.570 Euro (27.082.268 lei, la un curs de 4,7508 lei/euro)”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Primăria trebuie să pună și un depozit de minimum 7 milioane de lei, în termen de maximum 48 de ore după semnarea contractului, astfel că e nevoie de un proiect de hotărâre în acest sens.

Vă reamintim, anul trecut primăria a plătit 3,4 milioane de euro pentru certificatele verzi ale Colterm.

Articole pe aceeași temă:

Urgentele Colterm, de indata la primarie. Societatea scapa de faliment cu girul consilierilor locali0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !