Primaria Timisoara incearca din nou sa instituie taxa de habitat

Reactualizat la:
Primaria Timisoara incearca din nou sa instituie taxa de habitat
Reprezentanţii Primăriei Timişoara repun pe tapet taxa de habitat, pe care au mai încercat să o introducă şi în trecut, dar nu au reuşit din cauza valului de nemulţumire iscat de această propunere în rândul cetăţenilor. Autorităţile vor să introducă noua taxă, în valoare de 40 de lei pe an, din 2013, şi să repare faţadele clădirilor monumente istorice cu banii adunaţi de la timişoreni.

Prevederea privind instituirea taxei de habitat este cuprinsă în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, care urmează să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Timişoara.

„Taxa constituie venit cu destinaţie specială şi este fundamentată de necesitatea reabilitării faţadelor clădirilor monumente istorice în vederea sporirii confortului urban şi îmbunătăţirii imaginii municipiului Timişoara”, explică şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.

Această nouă taxă de habitat ar urma să fie plătită, de anul viitor, de către contribuabilii persoane fizice care deţin în proprietate imobile, clădiri sau terenuri, pe raza municipiului Timişoara şi au domiciliul în acest oraş. Valoarea a fost stabilită la 40 de lei pe an, urmând să fie achitată în două rate egale până la 31 martie 2013, respectiv 30 septembrie 2013. În cazul neachitării la scadenţă, autorităţile propun plata unor majorări de întârziere în cuantum de 2% pentru fiecare lună sau fracţiune de lună.

De plata acestei taxe ar urma să fie scutite persoanele fizice ale căror venituri lunare nete sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară, cele ale căror venituri lunare nete constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social şi alte categorii prevăzute la Art. 284 din Legea 571/ 2003 privind codul fiscal, modificată.

Spre deosebire de propunerile din anii trecuţi, de această dată oficialii Primăriei Timişoara spun şi unde ar urma să meargă exact banii colectaţi de la cetăţeni.

Există o listă a clădirilor propuse pentru refacerea faţadelor pe care apar trei unităţi de învăţământ: Liceul „Nikolaus Lenau”, Liceul Teoretic J. L. Calderon şi Colegiul Naţional C.D. Loga. Au apărut deja şi primele reacţii.

FALT se opune introducerii noii taxe de habitat

Primii care au reacţionat au fost reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT). „Se pregăteşte din nou o taxă de habitat, taxă care până acum nu a fost acceptată de cetăţeni şi de Consiliul Local în ani 2009 şi 2010, şi sperăm că nici în 2012”, spun cei de la FALT.

Aplicarea acestui nou bir pentru cetăţenii Timişoarei este considerat greşită. Mai precis, cei de la FALT nu sunt de acord cu modul de impunere a acestei taxe aşa cum este propus de Executiv. Calcularea acestei taxe nu poate fi acceptată din mai multe motive, crede Petru Olariu, împuternicit al Comitetului Director al FALT: cetăţenii nu au bani să-şi plătească întreţinerea, repararea imobilului; se percepe o taxă egală pe contribuabil chiar dacă un contribuabil are o amărâtă de garsonieră sau un palat în centrul oraşului; se impune plata acestei taxe doar persoanelor fizice, pe când persoanele juridice care deţin proprietăţi în oraş nu plătesc această taxă; proprietarii de imobile care deţin imobile în Timişoara, dar au domiciliul în afara municipiului nu plătesc această taxă. De asemenea, condiţiile de plată nu sunt corecte (termene, penalităţi), consideră Olariu.

Modul de folosire a acestei eventuale taxe este, de asemenea, considerat incorect, în condiţiile în care justificarea ei este fundamentată de necesitatea reabilitării faţadelor clădirilor monument istoric în vederea sporirii confortului urban şi îmbunătăţirea imaginii oraşului.

„Dacă acesta este scopul atunci cei ce au propus cele trei licee ca beneficiare ale acestei taxe ori nu cunosc oraşul, ori au interese în acest proiect. Se vede de către orice cetăţean al acestui oraş că sunt multe alte clădiri istorice de valoare ale căror faţade sunt într-o stare critică de degradare care mai şi prezintă pericol de accidente, dar care nu sunt propuse pentru reabilitare. De ce nu s-a apelat la un colectiv de specialişti în monumente istorice care împreună cu alţi specialişti şi reprezentanţi ai contribuabililor să propună acele clădiri care necesită reparaţii urgente? Dacă se doreşte transparenţă în folosirea banilor se pot găsi destule soluţii pentru a alege clădirile ce urmează a fi reparate”, a mai declarat Olariu.

Din aceste considerente, FALT solicită atât Executivului Primăriei cât şi consilierilor locali scoaterea de pe ordinea de zi a Anexei nr. 7 din proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, care face referire la instituirea acestui nou bir.

Alina Strugariu

Marcel Hoster0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !