Primăria Timișoara, trofeu pentru guvernare participativă fără buget participativ. Robu laudă sondajele de pe Facebook, conferințele de presă și întâlnirile cu oamenii

De Roxana Deaconescu
Primăria Timișoara, trofeu pentru guvernare participativă fără buget participativ. Robu laudă sondajele de pe Facebook, conferințele de presă și întâlnirile cu oamenii
© foto: Facebook/ Gala AMR 2018
Sondajele de pe pagina de Facebook a primarului Nicolae Robu, conferințele de presă ținute de ouă ori pe săptămână, întâlnirile cu timișorenii în cartiere sunt doar câteva dintre atuurile Timișoarei, susține primarul Nicolae Robu, care au adus capitalei Banatului un trofeu pentru „excelență în guvernare locală participativă”.

În urmă cu o lună, municipalitatea a fost premiată alături de alte primării din țară la Gala AMR – Excelență în administrația publică locală. Primarul Nicolae Robu a uitat însă să anunțe performanța orașului, negăsind loc unei fotografii cu trofeul pe pagina lui de Facebook unde distribuie fel de fel de sondaje, chiar și sondaje la nivel național.

„Noi am primit premiu de excelență pentru guvernanță participativă, am și uitat să spun, la Gala AMR – premiul Asociațiilor Municipiilor din România. Pentru că se vede cât de participativ lucrăm noi, dar sunt mai multe variante de abordare participativă. Eu nu spun că noi deținem adevărul absolut și că asta e soluția cea mai bună pe care o aplicăm noi, dar cum să nu vezi cât de mult implicăm cetățenii, numai după numărul de sondaje făcute, după numărul de conferințe de presă, cu răspuns la întrebări cât se vrea, cu ședințe în cartiere, întâlnirile cu cetățenii, pe teren, acolo unde trăiesc ei, cu inventarieri ale doleanțelor lor”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Așa cum tion.ro anunța încă de anul trecut, primarul respinge ideea bugetului participativ, idee implementată în peste 1.000 de orașe din lume, printre care Paris, Berlin, Londra și chiar și Cluj-Napoca. Conceptul, pornit în urmă cu 15 ani în Brazilia, presupune alocarea unui procent din bugetul orașului pentru finanțarea unor proiecte propuse de societatea civilă, proiecte verificate însă cu atenție de administrația locală.

„Nu mi se pare o idee bună. Noi avem foarte multe lucruri de făcut, într-o abordare care are în spate o strategie. Democrația se manifestă așa cum e potrivit să se manifeste. Când este vorba despre a gestiona banii, asta trebuie să se întâmple conform politicii și angajamentelor pe care și le-a luat primarul față de cei care l-au votat. Democrația se manifestă aici indirect, și nu direct. Noi mai avem ședințe cu cetățenii, avem ședințe și ținem legătura cu consiliile consultative, aflăm ce nevoi au, dar atât. Mai departe noi ne facem treaba. Ne asumăm să comunicăm cu timișorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face și ce nu se face în mod asumat”, explica Robu în 2017 pentru tion.ro.

Edilul-șef spune că ceea ce face el, inclusiv sondajele de pe rețelele de socializare, reprezintă tot un fel de guvernanță participativă. Problema este însă că sondajele lansate de primar pe Facebook nu se fac pe pagina de Facebook a primăriei, ci pe pagina edilului-șef, unde mulți timișoreni au fost blocați și nu pot comenta sau vota. De altfel, Robu a recunoscut că de multe ori îi blochează pe unii oameni ca să se distreze.

„Este un alt mod de guvernanță participativă decât cel pe care unii ni l-au cerut. E tot guvernanță participativă și iată că ea este apreciată. Noi nici nu ne-am depus candidatura, dar am fost anunțați că primim acest premiu și l-am și primit acest premiu. Nu pe mine m-au premiat, Primăria Municipiului Timișoara, mai bine spus. Nu pentru că fac sondaje, eu am spus mai multe lucruri și încă nu le-am epuizat pe toate. Sunt o mulțime de activități, care toate atrag implicarea cetățenilor, drept urmare toate țin de conceptul de guvernanță participativă”, a mai spus primarul.

Primăria Timișoara nu are o pagină oficială de Facebook, dar are mai multe pagini mai mici și puțin cunoscute: „Evenimente Primăria Timișoara” – sub 10.000 de fani, „tv-primariatm” – 2.500 de aprecieri și „sesizări-primariatm” – sub 1.000 de aprecieri, unde nu a mai fost postat ceva din august 2016. De cealaltă parte, primarul are peste 41.000 de fani adunați pe pagina lui de Facebook.

Gala AMR – Excelență în administrația publică locală a avut loc în 12 noiembrie 2018, la Ateneul Român. Evenimentul, ajuns la cea de-a doua ediție, a premiat performanța în zece domenii de interes.

Câștigătorii sunt:

1. Excelență în Educație – Sectorul 1 București

2. Excelență în Sănătate și Asistență socială – Municipiul Galați

3. Excelență în Transport public și Mobilitate – Municipiul Cluj-Napoca

4. Excelență în Gestionarea eficientă a deșeurilor – Municipiul Sfântu Gheorghe

5. Excelență în Regenerarea urbană a spațiilor publice – Municipiile Arad, Craiova și Sibiu

6. Excelență în Promovarea s, turistică și sportivă – Municipiul Constanța

7. Excelență în Iluminat public și Eficiență energetică – Municipiul Suceava

8. Excelență în Digitalizare/ Smart City – Municipiul Alba Iulia

9. Excelență în Guvernarea locală participativă – Municipiul Timișoara

10. Excelență în Promovarea și susținerea antreprenoriatului – Municipiul Brăila.

Gala AMR 2018 a avut ca temă Centenarul Marii Uniri, ocazie cu care au fost acordate și cinci trofee de excelență pentru activitatea dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea României Mari. Acestea au ajuns la Buzău, Focșani, Hunedoara, Ploiești și Roman. Premiul special al AMR a ajuns la Primăria Râmnicu Vâlcea.

Articole pe aceeași temă:

Primarul Timișoarei este un mare fan al rețelei de socializare a lui Mark Zuckerberg. Edilul-șef postează fel de fel de mesaje pe pagina lui de Facebook și le răspunde chiar și „prietenilor” care au întrebări. Pe unii îi blochează însă, pentru că îi consideră „hateri”. Edilul-șef recunoaște că se di...
În vreme ce clujenii vor avea la dispoziție cam 2 milioane de euro pentru proiecte propuse de societatea civilă, anul viitor, timișorenii nu vor avea șansa să-și prezinte ideile primăriei. Primarul Nicolae Robu nu este un fan al bugetului participativ, așa cum este omologul lui din Cluj-Napoca. Vrea...
Mare iubitor al sondajelor în mediul virtual, primarul Nicolae Robu s-a trezit miercuri cu o nouă idee. A ajuns la sondajul cu numărul 47 pe anul acesta, care este mai degrabă un test, pentru că edilul-șef vrea să afle de la timișoreni… câte locuri de parcare amenajate există în Timișoara.Ocupă de m...0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !