Primaria Timisoara vrea sa dea la schimb o padure de la Criciova pentru Padurea Verde

De A.S.
Primaria Timisoara vrea sa faca un schimb de proprietati silvice
Primaria Timisoara vrea sa faca un schimb de proprietati silvice
Consiliul Local Timişoara a aprobat, în plenul de vineri, un proiect de hotărâre privind realizarea unui schimb de proprietăţi silvice. Primăria Timişoara vrea de la Romsilva o parte din terenul de la Pădurea Verde sau chiar întreaga pădure, în principal pentru a putea extinde Grădina Zoologică, urmând să dea la schimb o pădure de aproape 700 de hectare din zona Criciova. Se doreşte reamenajarea Pădurii Verzi şi transformarea ei într-o zonă de promenadă.

Prin proiectul aprobat vineri, primarul Nicolae Robu a fost împuternicit de consiliul local să realizeze un schimb de proprietăţi cu Romsilva. Mai exact, Primăria Timişoara, care deţine 682 de hectare de pădure în Ocolul Silvic Lugoj, zona Jdioara, Criciova, Sacu, intenţionează să dea la schimb această proprietate pentru alta similară care aparţine statului român şi se află în administrarea Romsilva, „aflată în zona periurbană şi urbană a Timişoarei”.

„Noi avem în acest moment o intenţie clară făcută de către cei de la Romsilva de a veni în întâmpinarea oraşului, de a clarifica proprietăţile, de a putea să deblocăm anumite proiecte adiacente Grădinii Zoologice şi nu numai. Eu cred că e normal până la urmă să discutăm de Pădurea Verde într-un final ca proprietate a municipiului Timişoara decât să avem 600 şi ceva de hectare la marginea judeţului, pe care eu nu cred că suntem foarte buni în a le gestiona”, a afirmat viceprimarul Sorin Grindeanu.

Grădina Zoologică se întinde pe o suprafaţă de 6,5 hectare în prezent şi ar urma să fie extinsă cu încă pe atât în urma schimbului de terenuri. Demersurile primăriei vin în contextul în care Romsilva are în plan realizarea unor investiţii importante în zona Pădurii Verzi, astfel încât aceasta să fie transformată într-o pădure deschisă, o zonă de promenadă, autorităţile locale sperând să primească într-un final întreaga pădure în schimbul celei din zona Criciova.

„Cum să spunem nu la o intenţie clară făcută de Romsilva prin care ne spun că vor să investească în perioada următoare în Pădurea Verde pentru a o face – e un termen folosit de cei din silvicultură – o pădure deschisă, în sensul de a face mai multe alei, de a fi un acces mai bun, de a se folosi în genul Pădurii Dumbrava de la Sibiu. Eu cred că e lăudabil faptul că se primesc nişte fonduri în oraş. În perioada imediat următoare sper să realizăm schimbul şi dacă ar fi după mine aş face schimbul cu totul, tot ce înseamnă Pădurea Verde să vină în proprietatea municipiului Timişoara şi să dăm la schimb, sigur conform unor evaluări, unor norme, o pădure, sau mare parte din acea pădure, aflată undeva la marginea judeţului şi negestionată îndeaproape”, a adăugat Grindeanu.

Primăria Timişoara deţine în prezent 50,5 hectare din Pădurea Verde, în timp ce Romsilva are în proprietate circa 680 de hectare, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !