Primăria turistică: clădirea intră în reabilitare și restaurare

De Cristina Ghilea
2Comentarii
Primăria turistică: clădirea intră în reabilitare și restaurare
Lucrările ar putea începe în toamnă și, la capătul a doi ani și aproximativ 19 milioane lei, cel mai impunător imobil din Piața Unirii și-ar putea redobândi fața de la inaugurare.

GALERIE FOTO

Urmând practica altor oșase europene, administrația Bolojan a decis să deschidă imobilul din Piața Unirii nr. 1 pentru turiști.

Proiectul a fost prezentat marți, în conferință de presă, de primarul Ilie Bolojan și de arhitectul Pafka Ernest, autorul proiectului de reabilitare și restaurare. Proiectul va ajunge joi, în plenul deliberativului local și, după aprobare, va intra pe circuitul birocratic al procedurii de achiziție pentru partea de construcții.

„Conceptul pe care îl urmărim este ca primăria, în afară de a fi unul din punctele importante de rezolvare a problemelor orădenilor, alături de celelalte servicii comunitare, să fie și un punct de destinație turistică având o destinație mixtă: partea din față să aibă o destinație turistică de tip muzeu, dar și de evenimente, căsătorii etc., iar parterul și partea din spate a clădirii primăriei să fie destinată cetățenilor, sala de lucru cu publicul – Piramida urmând să își mențină actuala destinație”, a spus primarul.

Componenta turistică

Holul de la intarea principală, scara de onoare cu cele trei trei rampe, coridorul principal de la primul etaj, Sala Mare „Traian Moșoiu”, Sala Mică „Rimler Karoly” și antecamera acesteia, actualul birou al consilierilor primarului sunt spațiile care, după reabilitrare, vor fi incluse într-un circuit turistic de 45 de minute – o oră.

Pe partea interioară a imobilului, Sala mare va suferi cele mai importante modificări față de cum arată acum.

„Există, din păcate, o singură imagine pe baza căreia am putut face proiectul pentru amenajarea sălii de consiliu”, spune arhitectul. Mobilierul va fi dispus în amfiteatru, cu 132 de locuri pe scaune, 18 locuri la pupitru și 28 la bancon. Accesul la bancon se va face prin casa scării care urmează să dea acces la etajul 1 și 2 al clădirii, plus balconul din Sala Mare.

primarie-4

Arhitectul anticipează că e posibil ca, pe durata lucrărilor să apară fresce originale în cupola sălii mari, fiind indicii că, original, aceasta ar fi fost ornată.

Sala este astfel amenajată încât pe pereții laterali să fie amplasate tablouri de mari dimensiuni. În 2014, Primăria a amplasat două tablouri realizate de pictorul Valentin Tănase – reproducerea după „Împăratul Sigismund de Luxemburg primindu-l pe regele Vladislav Jagello la Oradea” și „Primirea Regelui Ferdinand și Reginei Maria la Oradea în 1919”. Dimensiunile lucrărilor sunt, însă, deranjant de mici față de spațiul alocat lor. Acestea vor fi înlăturate și înlocuite cu unele noi, de dimensiuni adecvate. Primarul spune că acestea vor servi Muzeului Orașului Oradea și că costul pentru lucrările noi e inclus în proiect.

Pafka spune că sala va fi lambrisată din nou, după modelul original iar ornamentele vopsite acum în auriu vor fi îmbrăcate în foiță de aur.

Și fațada principală a imobilului se va schimba: pe tronsonul dinspre Piața Unirii va fi readus la forma inițială, dinaintea bombardamentului, supraînălțat și cu aspect de mansardă.

Proiectul prevede înlocuiea și consolidarea acoperișului pe toată suprafața clădirii, reabilitarea fațadelor exterioare și interioare, inclusiv a Turnului Primăriei.

În ceea ce privește momentul începerii lucrărilor de reabilitare, primarul Ilie Bolojan a precizat că, după organizarea licitației, dacă nu apar contestații, lucrările vor începe în această toamnă sau cel târziu la primăvară. JB-C.GH.

Cifre

– Imobilul PMO se întinde pe o suprafață de teren de 5508 mp

– Clădirea are demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului

– Suprafața construită e 3605,30 mp, iar cea desfășurată de 13.530,50 mp

-Suprafața curților interioare este de 1137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp

Concurs pentru clădirea PMO

Arhitectul Pafka Ernest a relatat o scurtă istorie a imobilului moment de arhitectură de importanță națională.

36269290_2175914362421980_7437704358084476928_n

Clădirea a fost edificată în urma unui concurs de arhitectură, din 1859, la care s-au premiat trei lucrări, între care și cea a arh. Rimanoczy Kalman jr. Comisia de jurizare i-a încredințat acestuia proiectarea, pe baza recomandărilor juriului. Construcția a durat 2 ani, începând la 26 februarie 1902.

Fațadele clădirii au suferit modificări de-a lungul timpului, după regimurile care s-au perindat în țară. Unele dintre cele mai dramatice momente sunt manifestațiile de la 1 mai 1945 când clădirea primăriei apare fără acoperiș, deoarece acesta a ars în timpul unui bombardament.

GALERIE FOTO2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor