Primarii spun „nu” comasării şcolilor cu număr mic de elevi

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Primarii spun „nu” comasării şcolilor cu număr mic de elevi
Cele mai afectate de această măsură sunt localităţile sărace, acolo unde rata abandonului şcolar e deja mare.

Majoritatea cheltuielilor şcolilor sunt făcute din bugetele locale: transport, încălzire, reparaţii. Doar banii de salarii vin de la inspectoratele școlare.

Mii de norme didactice sunt ameninţate cu dispariţia. După ce s-a vorbit despre majorarea salariilor profesorilor, acum se vorbeşte despre dascălii care îşi vor pierde locurile de muncă. Recent, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat public că, la un prim calcul, 500 de şcoli din ţară vor fi comasate. Opoziţia a avansat deja ca fiind 1.000 numărul de şcoli comasate. Incertitudinea persistă, deoarece capii Învăţământului nu explică concret cum va avea loc acest proces. Inspectorul şcolar general Alin Iuhas Novac spune că săptămâna viitoare va lămuri într-o conferinţă de presă cum a gândit Guvernul reducerea cheltuielilor din sistem. Primarii au aflat doar despre faptul că şcolile care au sub 100 de copii nu vor mai avea director, nici secretariat, şi că încearcă să găsească soluţii astfel încât copiii să nu aibă de suferit ca urmare a modificărilor administrative. Conform ministrului Pop, şcolile care au sub 300 de elevi şi grădiniţele sub 150 de copii vor fi comasate.

Salariile dascălilor nu mai vin de la primării, sumele pentru acestea fiind alocate proporţional cu numărul elevilor. Schimbarea atrage după sine comasări de clase, şcoli şi chiar închiderea unităţilor de învăţământ care au sub 300 de elevi.

Ministrul Educaţiei a anunţat că peste 500 de şcoli ar putea fi comasate, drept consecinţă a lipsei de elevi. 500 este numărul vehiculat de ministrul Pop la o primă analiză, existând posibilitatea ca numărul şcolilor comasate să fie mult mai mare. Anunţul a şocat cadrele didactice, măsura fiind explicată ca o necesitate pentru a reduce cheltuielile din sistem. Managerii de şcoli trebuie să prezinte măsuri de reducere a cheltuielilor până la sfârşitul lunii ianuarie. Decizia de comasare a unor unităţi de învăţământ va fi luată de consiliile locale, scrie portaldeinvatamant.ro. Chiar dacă declaraţia ministrului Educaţiei a fost publică săptămâna trecută, măsura a fost pregătită încă de anul trecut: pe 6 decembrie 2017 Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 90/2017, prin care şcolile sunt obligate să reducă cheltuielile.

Ce spun primarii?

„Nu cred că se fac economii reale cu aceste comasări. Oricum ar exista cheltuieli cu transportul copiilor, dincolo de disconfortul pe care ar trebui să-l luăm în calcul când avem astfel de proiecte. Marele nostru handicap e dat de faptul că avem puţini copii la şcoală: 150. Aceasta e durerea noastră cea mai mare, fiindcă noi ne-am străduit să avem condiţii bune pentru copii, am reuşit să autorizăm şcoala. Într-adevăr, avem cheltuieli cu şcoala mai mari decât la primărie, dar educaţia costă peste tot. Probabil că cea mai proastă decizie a fost aceea de a fundamenta cheltuielile în funcţie de numărul elevilor, aceasta fiindcă o şcoală trebuie încălzită, de exemplu, chiar dacă ai trei copii sau 1.000”, spune primarul de Criştioru de Jos, Fănel Tulvan.

„În afara cheltuielilor cu salariile şi altele mai mici, inspectoratele școlare nu susţin financiar funcţionarea şcolilor. Cheltuielile cu transportul, cu încălzirea, cu reparaţiile sunt susţinute de primării. Decizia în ceea ce priveşte comasarea nu e dată pe fond de inspectorate. Nouă, primarilor, consiliilor locale, ne rămâne să ne conformăm. Noi vom decide doar în maniera: dacă într-o comună sunt zece sate şi sunt şapte şcoli, Inspectoratul Şcolar cere comasarea în cinci şcoli, Consiliul Local poate decide doar care sunt localităţile în care rămân şcoli. Noi, la Lazuri de Beiuş, avem 110 copii, în total, la şcoli, aceasta însemnând grădiniţă, ciclu primar şi cel gimnazial. Acum ştiu că se discutase că şcolile care au sub 100 de copii sunt afectate din perspectivă administrativă, în sensul că nu vor mai avea directori, secretariat. La Lazuri de Beiuş avem, din perspectivă administrativă, efectivul de copii până în 2019. După aceea vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Gabriel Cătălin Popa, primarul de Lazuri de Beiuş.

Salariile dascălilor nu mai vin de la primării, sumele pentru acestea fiind alocate proporţional cu numărul elevilor. Schimbarea atrage după sine comasări de clase, şcoli şi chiar închiderea unităţilor de învăţământ care au sub 300 de elevi. Ministrul Educaţiei a anunţat că peste 500 de şcoli ar ...
În ziua în care România sărbătorește Mica Unire, ministrul Educației, Liviu Pop, a prezentat o statistică îngrijorătoare: peste 2.000 de unități de învățământ au toalete în curte. Pop a precizat că această situație poate fi schimbată doar prin programul de guvernare PSD-ALDE. Ministrul Educației,...1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor