Primării „volatile” pe internet

16Comentarii
Primării „volatile” pe internet
ORADEA – Judeţul Bihor nu stă prea bine la capitolul pagini oficiale de internet ale unităţilor administrativ-teritoriale.

Deşi suntem într-o plină expansiune a internetului, ce tinde să înghită celelalte forme de comunicare, pare că o mare parte dintre aleşii bihorenilor nu se sinchisesc prea tare. 40 dintre cele 90 de comune bihorene nu au link pentru propriul website de pe portalul judeţului Bihor (www.cjbihor.ro). La capitolul „web”, pe portalul CJ Bihor este trecut sec: „nu are”. Brambureala continuă, deoarece nici cei care întreţin portalul judeţului nu ne dau impresia nu sunt la curent cu ce se întâmplă la primării.

 

În maghiară!

Deşi pe www.cjbihor.ro suntem informaţi că Suplacu de Barcău şi Curtuişeni nu posedă pagină proprie în spaţiul virtual, de fapt cele două comune şi-au construit deja o asemenea pagină. Însă, dacă în cazul Suplacului totul e în regulă (www.suplacudebarcau.ro), la Curtuişeni avem o problemă. Adresa nu e în limba oficială a statului român, ci în limba maghiară: www.erkortvelyes.ro!

La Sălard situaţia e şi mai albastră. În cazul acestei comune avem de-a face cu un paradox.

Deşi site-ul e în construcţie, conform spuselor primarului de Sălard, el apare deja pe www.cjbihor.ro. Aceasta în timp ce în cazul primelor două comune pomenite mai sus situaţia este inversă! Însă mai e o problemă cu site-ul oficial al comunei Sălard: e scris doar în limba maghiară! Doar cinci cuvinte sunt în română. Următoarele: „pagina oficială a comunei Sălard”.

În rest, pauză. Însă site-ul cu pricina ne mai oferă o surpriză: pe lângă faptul că Sălard e scris cu ortografie maghiară (Szalard), domeniul de aplicaţie al website-ului este „.hu”, nu „.ro”, aşa cum ar fi normal pentru o administraţie din România. Aşadar, accesaţi cu încredere www.szalard.extra.hu. Iată explicaţia primarului de Sălard, Nagy Miklos:

„Pagina este în construcţie şi sper să fie gata cât mai curând. Într-adevăr, acum e doar în maghiară, dar vom traduce şi în engleză, germană şi română”, spune edilul-şef. 

 

Aleşdul, în plop

Cea mai mare surpriză ne oferă însă oraşul Aleşd. Deşi figurează pe portalul judeţului cu propria pagină web – www.aleşd.go.ro – aceasta nu mai funcţionează! Căutând cu motorul de căutare Google am descoperit că Aleşdul are acum o altă adresă – www.alesd.ro – însă aceasta este deocamdată o pagină în construcţie.

Între timp, oraşul nu are nici o pagină oficială utilizabilă… De altfel, mai sunt încă câteva comune care, deşi în teorie au pagină web, în realitate acestea nu funcţionează. E cazul comunelor Abram, Aştileu, Copăcel, Girişu de Criş, Măgeşti, Sârbi şi Tileagd.

De asemenea, contactat telefonic de către J.b., primarul de Chişlaz, Tripo Ştefan, a negat faptul că nu ar avea pagină web. El ne-a dat şi adresa – www.primariachislaz.ro – însă nici o pagină cu informaţii despre Chişlaz nu s-a deschis accesând această adresă…

 

Website-ul comunei Sălard – www.szalard.extra.hu – se adresează deocamdată doar vorbitorilor de limbă maghiară.

Primării fără website

Următoarele primării figurează fără pagină proprie de internet (website) pe portalul judeţului Bihor (www.cjbihor.ro)

 

1. ABRĂMUŢ

2. AUŞEU

3. AVRAM IANCU

4. BALC

5. BATĂR

6. BOIANU MARE

7. BRATCA 5300 6

8. BRUSTURI 4200 8

9. BUDUREASA

10. BUDUSLĂU

11. BULZ

12. CĂBEŞTI

13. CĂPÂLNA

14. CETARIU

15. CHERECHIU

16. CHIŞLAZ

17. CIUHOI

18. CIUMEGHIU

19. CRIŞTIORU DE JOS

20. DIOSIG

21. DRĂGĂNEŞTI

22. GEPIU

23. LĂZURI DE BEIUŞ

24. LĂZĂRENI

25. LUNCA

26. OŞORHEI

27. PIETROASA

28. POMEZEU

29. RIENI

30. ROŞIORI

31. SÂMBĂTA

32. ŞIMIAN

33. TARCEA

34. TĂMĂŞEU

35. TĂRCAIA

36. TĂUTEU

37. VÂRCIOROG

38. VIIŞOARA

 

Website-uri cu probleme

Deşi figurează cu pagină de internet pe www.cjbihor.ro, website-urile următoarelor primării nu funcţionează:

1. Aleşd

2. Abram

3. Aştileu

4. Copăcel

5. Girişu de Criş

6. Măgeşti

7. Sârbi

8. Tileagd

 

Calin Corpas16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor