Primăriile, aşteptate la Bursă

Primăriile, aşteptate la Bursă
Start încurajator al Bursei de Marfuri în Bihor. Potrivit presedintelui Terminalului Oradea, Ioan Mintas, responsabilii din Primaria Oradea si-au manifestat disponibilitatea de a efectua achizitii publice prin intermediul Bursei de Marfuri.

„Avem contracte în derulare atât din cele la nivel national, cât si în urma discutiilor purtate cu conducerea Primariei Oradea, ne-a declarat Mintas. Au fost foarte deschisi si si-au aratat disponibilitatea de a efectua achizitii publice, inclusiv pentru institutiile coordonate administrativ: spitale, scoli, gradinite”. Si judetul


Presedintele Mintas spera ca exemplul municipalitatii oradene va fi urmat în scurt timp de cât mai multe primarii din judet si de Consiliul Judetean. În acest moment, cele 100 de unitati administrativ-teritoriale bihorene folosesc pentru achizitii metode care au suscitat critici inclusiv din partea Prefecturii Bihor. Potrivit subprefectului Traian Abrudan, legea prevede cumpararea directa pâna în limita sumei de 2.000 de euro, iar pâna la 40.000 de euro cereri de oferta.

Doar ce depaseste aceasta suma face obiectul licitatiilor, dar reprezentantii Prefecturii cred ca plafonul este situat prea sus si permite aparitia neregulilor. „Noi am recomandat primariilor sa foloseasca metoda cererilor de oferta pâna în limita sumei de 5.000 de euro, iar ce depaseste aceasta suma sa faca obiectul licitatiilor”, ne-a declarat subprefectul bihorean.

Mai transparenti


Potrivit reprezentantilor Bursei de Marfuri, achizitiile publice derulate prin aceasta institutie elimina favoritismele si cheltuirea paguboasa a banului public. La inaugurarea Terminalului Oradea de saptamâna trecuta, presedintele Bursei de Marfuri, Mircea Filipoiu, declara ca „factorul neutru si transparenta bursei îi scapa pe operatorii economici de interventiile economice si politice”.

Nu de putine ori, administratiile locale din Bihor au fost acuzate ca acorda contractele preferential, în folosul unei clientele politico-economice si în dauna intereselor comunitatii. „Noi credem ca fondurile publice pot fi folosite mult mai eficient prin intermediul Bursei de Marfuri”, a sustinut Ioan Mintas.

Horia Trifa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !