Primăriile au probleme cu legea

Primăriile au probleme cu legea
ORADEA - În prima jumatate a acestui an, juriştii Prefecturii Bihor au emis 64 referate de nelegalitate ce vizează Hotărâri ale Consiliilor Locale din Bihor. Aceasta în condiţiile în care primăriile au trimis către Prefectură 3.790 de Hotărâri ale forurilor legislative locale, incluzând aici şi actele normative emise de către Consiliul Judeţean.

Cele 64 de hotărâri cu probleme au fost emis de către 61 de administraţii locale. În prima fază, Prefectura a cerut autorităţilor emitente modificarea actelor, pentru intrarea în legalitate. În 21 de cazuri, consiliile locale şi-au revocat hotărârile nelegale, iar în altele 13 le-au modificat şi completat în aşa fel încât hotărârile să respecte legislaţia în vigoare.

Deoarece două consilii locale au refuzat să intre în legalitate, Prefectura a atacat hotărârile în contencios administrativ, la Tribunalul Bihor. Potrivit prefectului Mircea Ghitea, în cauză sunt Consiliul Local Borş, unde un contract de asociere între administraţia locală şi câteva firme a fost prelungit în mod nelegal şi CL Lunca. Aleşii locali din Lunca au înstrăinat un teren al comunei prin vânzare directă, fără a respecta deci legislaţia în vigoare.

Proces pierdut

În această perioadă, Prefectura a primit şi o veste proastă dinspre Justiţie. Este vorba despre cel cu municipalitatea orădeană. Prefectura Bihor atacase în instanţă CL Oradea din cauza refuzului municipalităţii de a rezilia contractul cu societatea Drumuri Orăşeneşti. Ghitea a anunţat însă că, printr-o sentinţă civilă pronunţată în cursul lunii mai instituţia pe care o conduce a pierdut procesul, însă are drept de recurs. „Motivarea instanţei este extrem de sumară şi nici nu cuprinde referiri la motivele de nelegalitate invocate şi dezvoltate pe larg de Prefectură. Astfel, se vapromova recurs împotriva acestei sentinţe, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea”, a declarat prefectul Mircea Ghitea.
Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !