Primăriile nu vor subvenţii

Primăriile nu vor subvenţii
ORADEA - Statul dă bani dar nu bagă în traistă. Dintre cele circa 100 de administraţii locale din judeţul Bihor, doar 30 au solicitat în acest an bani pentru munca edilitară.

„Sunt primării care nu doresc să acceseze aceste fonduri prin care pot să îşi rezolve o serie de probleme cum ar fi salubrizarea, ecologizarea, canalizarea şi orice alte munci în folosul comunităţii”, ne-a declarat Pavel Haragoş, şef serviciu la AJOFM Bihor.

Datorită pasivităţii unor primării, agenţia judeţeană nu poate executa bugetul prevăzuit pentru astfel de lucrări. „Anul trecut a trebuit să disponibilizăm 1,5 miliarde de lei vechi. Din această cauză, anul acesta am primit mai puţini bani”, a explicat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Astfel, agenţia judeţeană a trebuit să drămuiască foarte atent banii primiţi pentru acest an. „Pentru a ajunge banii, am hotărât să acordăm finanţările pentru şase luni. Nici în aceste condiţii numărul de primării care au solicitat fonduri nu a fost prea mare. 21 de primării au cerut finanţări şi cu alte zece suntem în discuţii”, a spus Pavel Haragoş.

Beneficiari

Potrivit articolului 78 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, „din bugetul asigurărilor pentru şomaj se pot subvenţiona cheltuielile cu forţa de muncă din rândul şomerilor, pentru dezvoltarea comunităţilor locale”. Cuantumul lunar al subvenţiei pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă în perioada1 aprilie – 31 octombrie este de 70% din nsalariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. „Nimeni nu-i poate opri să plătească mai mult, iar birocraţia ne este prea mare: o situaţie de lucrări şi un pontaj. Nu înţelegem de ce nu sunt solicitări pentru aceste subvenţii?”, se întreabă Dorel Drăghici.

Spre deosebire de Bihor care a primit cinci miliarde de lei pentru subvenţionarea muncii în folosul comunităţii, judeţul Cluj a primit de şase ori mai mult, adică 30 de miliarde de lei vechi.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !