Primăriile pot lua bani de la UE

Primăriile pot lua bani de la UE
ORADEA – Primăriile comunale pot să-şi rezolve necesităţile locale prin fonduri de la Uniunea Europeană. Finanţările de la UE pot fi folosite pentru rezolvarea necesităţilor locale.

Construirea de drumuri, alimentarea cu apă, racordarea la reţeaua de gaz, managementul deşeurilor, problemele sociale legate de anumite categorii de persoane defavorizate, şcolile din administrare, sprijinirea micilor întreprinzători locali, problemele de mediu, valorificarea potenţialului turistic local etc. Toate acestea pot fi rezolvate cu fonduri de la Uniunea Europeană. Acest lucru presupune puţin efort din partea administraţiilor locale. „În acest sens, primăriile trebuie să-şi identifice priorităţile şi necesităţile. Primăria sau consiliile locale trebuie să aibă o strategie de dezvoltare locală, un plan ce cuprinde proiectele prioritare ale comunei respective”, ne-a declarat Isabella Butnaru, manager de proiecte Fonduri Structurale.

Paşi de urmat

După ce şi-au identificat priorităţile, administraţiile locale trebuie să cuprindă în bugetul Primăriei banii ce reprezintă cofinanţarea. „Dacă banii nu sunt prevăzuţi în buget de la început, şi sunt necesari pe parcurs, este nevoie de o rectificare bugetară”, a precizat Isabella Butnaru.

Urmează identificarea programelor de finanţare la care se va aplica pentru fiecare proiect în parte. După identificarea corectă a sursei de finanţare se trece la construirea dosarelor de finanţare, care vor cuprinde o serie de documente: cererea propriu-zisă, memoriul justificativ, care va demonstra necesitatea şi eligibilitatea proiectului, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic corespunzător, avize şi aprobări de la organele competente.

„Pentru realizarea dosarului, primăriile pot apela la serviciile unei firme de consultanţă sau pot să-şi instruiască propriul personal”, este de părere Isabella Butnaru. După depunerea dosarului urmează evaluarea acestuia, semnarea contractului de finanţare, a dosarelor de achiziţii rezultate în urma desfăşurării unor licitaţii de rigoare şi, în final, implementarea propriu-zisă a proiectului şi dosarelor de plăţi. „În acest moment fondurile nu sunt disponibile, pentru că nu s-au finalizat negocierile cu UE pentru aceste programe de finanţare. Cel mai probabil, ele vor deveni active în luna septembrie. Acum este însă momentul ca primăriile să demareze acei paşi care pot fi realizaţi deja”, apreciază Isabella Butnaru.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase