Primarul Beiuşului, reţinut de procurorii DNA

Reactualizat la:
6Comentarii
Primarul Beiuşului, reţinut de procurorii DNA
Primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost reţinut, luni după amiază, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea.

Procurorii DNA fac cercetări şi asupra administratorului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Ovidiu Mircea Constantin, într-un dosar ce vizează contracte de concesiune. Cei doi sunt suspectaţi de procurorii anticorupţie de luare şi dare de mită. Adrian Domocoş urmează să fie prezentat magistraţilor Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

„Este vorba de un contract între Biserica Greco-Catolică şi o firmă care aparţine mamei primarului Adrian Domocoş. Mai exact este vorba de un parteneriat cu împărţirea beneficiilor în caz de subînchiriere. Însă Primăria Beiuş nu are nicio competenţă în ce priveşte acel contract. Cât despre presupunerea procurorilor că parteneriatul dintre biserică şi firma mamei primarul ar fi fost condiţionat de neaplicarea de către Primărie a unei amenzi pentru renovarea faţadei clădirii bisericeşti, subliniez că primarul Domocoş nu avea prerogative privind o astfel de amendă”, ne-a declarat aseară avocatul Răzvan Doseanu, ca reprezentant legal al edilului-şef din Beiuş.

Tot potrivit avocatului Doseanu, în sarcina lui Domocoş s-a mai reţinut deţinerea unei arme neletale cu aer comprimat pentru care în urmă cu câţiva ani nu trebuia autorizaţie. „S-a mai găsit şi un număr oarecare de cartuşe în plus faţă de cele 300 de cartuşe care se pot deţine legal pentru o armă”, a completat avocatul Doseanu lăsând să se înţeleagă că nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor nu dă greutate unui dosar DNA.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a inculpaților:

DOMOCOŞ ADRIAN NICOLAE, primar al municipiului Beiuş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
– luare de mită,
– luare de mită,
– efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
– deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării,
– deţinerea fără drept a muniţiilor.

CONSTANTIN MIRCEA OVIDIU MIHĂILĂ, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco – Catolică Oradea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, în calitate de primar al mun. Beiuş, a pretins și primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societății comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuș.
Pentru acest „serviciu”, inculpatul a promis că va ajuta şi va susţine interesele bisericii greco-catolice pe raza sa de competenţă, în sensul că:
– îi va asigura protecţie şi o va favoriza, prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar,
– nu va aplica sancţiuni contravenţionale pentru faţadele deteriorate ale clădirilor proprietatea unităţii de cult, situate pe raza Mun. Beiuş,
– va sprijini biserica greco-catolică să beneficieze în continuare de scutiri de impozite pentru clădirile proprietatea acesteia.
În perioada iunie-august 2014,inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, în calitate de primar al mun. Beiuş, a pretins și primit de la inculpatul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiași societăți comerciale pe care o controla.
De data aceasta, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, pe lângă faptul că trebuia să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea episcopiei.
În perioada 2011-2014, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae a reprezentat în fapt SC Alge Dom Com SRL Beiuș, desfășurând activităţi şi operaţiuni financiare realizate ca acte de comerţ, specifice funcţiei de administrator de fapt al unei societăți comerciale, incompatibilă cu funcţia de primar.
Astfel, acesta a negociat în numele firmei, a încheiat şi semnat contracte, a achiziţionat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate şi a retras sume de bani din conturile bancare ale societăţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
La data de 17 septembrie 2014, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuința inculpatului Domocoş Adrian Nicolae, organele de urmărire penală au identificat şi ridicat o arma cu aer comprimat, neletală din categoria celor supuse autorizării, de fabricație chinezească, fără serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcţionare și o cantitate de muniţie, compusă din: 412 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartuşe cu glonţ calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcţionare, deţinute de inculpat fără drept.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Bihor.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 16 decembrie 2014, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor