Primarul Codău, urmărit penal

1Comentariu
Primarul Ioan Codău
Primarul Ioan Codău
Primarul din Oşorhei este urmărit penal în mai multe dosare. Pentru moment, procurorii au spus că nu pot să ofere mai multe informaţii. Cert este însă că pe masa procurorilor se află mai bine de zece dosare pe numele lui Ioan Codău, în câteva dintre ele nefiind dată încă o soluţie.

Reclamaţii peste reclamaţii

Primarul a intrat în atenţia procurorilor după ce mai mulţi cetăţeni din Oşorhei l-au reclamat penal, strângând şi semnături pentru schimbarea lui prin referendum. Deocamdată nu s-a primit răspuns din partea autorităţilor referitor la referendum, însă şi câţiva săteni s-au ales cu dosar penal pentru falsificarea de semnături.

Reclamaţiile la adresa primarulului din Oşorhei fac referire la probleme de fond funciar, privind modul de exploatare a carierelor de pietriş din zonă, vânzări şi schimburi ilegale de terenuri.

„Câţiva cetăţeni au obţinut hotărâri judecătoreşti pe care Comisia Locală de Fond Funciar era obligată să le pună în aplicare, doar că primarul, în calitate de şef al comisiei, le-a oferit alte terenuri, pe care oamenii nu le acceptă”, a spus şefa Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Bihor, Alice Lupeş.

Protest la Prefectură

Ultimul episod din scandalul iscat în jurul primarului din Oşorhei s-a consumat în urmă cu două săptămâni, când zeci de oşorheieni au venit la sediul Prefecturii Bihor, nemulţumiţi de tergiversarea referendumului pentru schimbarea lui Codău. O parte din săteni au fost poftiţi afară de jandarmi, fapt ce i-a nemulţumit şi mai tare. La Prefectură, au fost informaţi că legea privind organizarea referendumului s-a schimbat şi mai trebuie să aştepte până la luarea unei decizii.

Acuză interese

„Nu se doreşte schimbarea primarului. Ne duce la ideea că cineva nu doreşte să-l schimbe. Aproape toţi sătenii avem procese intentate de primar din tot felul de motive. Unii dintre noi au fost agresaţi de domnul primar Codău şi de fostul şef de post Negrean, din cauză că am luat atitudine împotriva ilegalităţilor pe carea le-a comis”, a declarat Maria Croitoru.

Sătenii povestesc că, deşi au reuşit să strângă semnături de la 25% din locuitorii comunei, autorităţile nu au dat undă verde la referendum. „Iniţial ni s-a spus că avem nevoie de un număr de semnături, pe urmă am fost plimbaţi de o grămadă de ori, pentru că de fiecare dată mai aveam nevoie de şi mai multe. Au găsit felurite motive pentru a putea amâna referendumul”, a spus Dumitru Biriş. „Cui îi este frică de acest referendum?”, au întrebat sătenii adunaţi la Prefectură.

Ultimul termen

Majoritatea oamenilor contestă şi capacitatea de manager a edilului-şef. „În majoritatea satelor drumurile sunt jalnice. Abia se poate circula. În Oşorhei nu mai avem bază sportivă, cămin cultural şi trotuare ca lumea, într-o comună prin care trece un drum european. Apoi, pe numele lui sunt o grămadă de dosare, unele penale, toată lumea ştie ce a făcut, însă nimeni nu ia atitudine”, a mai spus Dumitru Biriş.

Pe lângă semnăturile a 25% din locuitori, este nevoie de o comisie, formată din ordinul prefectului, care să verifice dacă motivele pentru care a fost cerut referendumul se confirmă. „S-a constituit comisia respectivă, iar după verificări toate datele vor fi transmise la Guvern, care va stabili data referendumului în termen de 90 de zile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bihor, Dumitru Ţiplea.

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor