Primarul din Tileagd confirmă

10Comentarii
Primarul din Tileagd confirmă
TILEAGD – Primarul comunei Tileagd confirmă că este la curent cu situaţia din Dublin.

„Am auzit ce fac consătenii noştri în Irlanda chiar de la alţi rromi din comuna noastră. Ei ţin legătura între ei telefonic şi se cheamă unul pe altul. Chiar săptămâna trecută a mai plecat spre Irlanda încă o familie din colonia de lângă Gară. Eu tot i-am atenţionat să nu plece să ne facă de râs pe-acolo. Dar parcă le pasă lor de asta? Şi când au venit consilieri de la AJOFM Bihor la noi în comună să le ofere locuri de muncă ei stăteau şi râdeau de ei.”, spune primarul Gheorghe Groza.

Cum rromii intraţi în atenţia autorităţilor din Dublin susţin că au condiţii de trai mai bune acolo decât acasă, l-am întrebat pe prim-gospodarul Tileagdului ce situaţie aveau acasă rromii care au plecat în Irlanda.

„E vorba şi de rromi din colonie dar şi care stau în rând cu oamenii din sat. Au ajutor social, au cai pe care îi lasă liberi peste păşunile oamenilor şi au şi bani, că merg în Dublin cu avionul din Budapesta. Doar poftă de lucru nu au. Îi cheamă sătenii să îi ajute la sapă sau la alte munci ale câmpului dar nici nu se sinchisesc. Preferă să trăiască pe spinarea altora. O mie de procese verbale am primit de la Poliţie pentru furturi în comună şi alte isprăvi în Oradea. Merg cu trenul în fiecare dimineaţă, fără bilet, şi asta se întâmplă de ani de zile. Nu ştiu ce va fi peste cinci ani dacă autorităţile nu fac ceva concret. Mie mi-au scos peri albi.”, mai declară primarul Tileagdului.

În ce priveşte ajutorul fundaţiilor care se ocupă de problemele rromilor, Gheorghe Groza apreciază: „Multe fundaţii trăiesc bine pe seama rromilor cu banii pe care îi primesc pentru proiecte. Fac o droaie de dosare dar prea puţine lucruri concrete. La noi, cu ajutorul fundaţiei Smile, s-au asigurat condiţii deosebite în şcoală, cu cantină pentru copiii rromi şi chiar baie, să se spele. Însă majoritatea copiilor de rromi sunt luaţi la cerşit de mamele lor, în Oradea. Acum urmează să primim zeci de tone de făină ca ajutor de la Consiliul Judeţean Bihor. Dar de obicei, ce primesc ca ajutoare vând imediat la piaţă iar a doua zi ies iarăşi la cerut.”

 

 

 

Protecţia Copilului, sesizată

Dat fiind că în grupul de rromi plecaţi din Tileagd în Dublin se numără mai bine de o duzină de copii, am sesizat situaţia şi către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor.

Dealtfel, DGSPAC Bihor mai monitorizează reîntoacerea acasă, în Rontău, celor zece copii rromi a căror mamă a fost omorâtă în Spania chiar de tatăl lor, din gelozie. „Ultima oară când am sunat la Agentia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, săptămâna trecută, ni s-a confirmat că sunt în derulare procedurile de aducere acasă a copiilor aflaţi într-un Centru de Plasament din Spania. Ei ar trebui să sosească luna viitoare”, precizează Ciprian Novac, purtătorul de cuvând al DGASPC Bihor.

 

 • Dramă în prag de 1 Iunie pentru o familie de rromi din Rontău

  Cristian Horgoş

 •  

   

     10Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  versiunea HTML a comentariilor