Primarul îşi vrea un pod în palmares

123Comentarii
Primarul îşi vrea un pod în palmares
Un pod de 3 milioane de euro între Arena Alexe şi strada Sovata. E noua ţintă pentru primarul Bolojan.

Primarul a ieşit marţi în faţă cu cinci variante pentru podul pe care ţine morţiş să-l vadă construit peste Criş, în apropierea Arenei Antonio Alexe. Pe timp de criză. Marţi, Bolojan a venit cu zece planşe, fiecare variantă de pod privită din două unghiuri. S-au arătat trei modele din beton sau din beton şi oţel, un model de pod hobanat şi un pod cu arc. Cu excepţia podului cu arc, care nu are prevăzuţi piloni în apă, toate celelalte punţi au câte doi piloni în râu.

Un aspect comun pentru toate modelele e faptul că podul nu va fi construit perpendicular pe cursul apei, ci va fi în diagonală, din cauza realităţilor zonei. Podul e prevăzut a avea circa 105 metri lungime. Studiul de fezabilitate a fost realizat de către Search Corporation.

În condiţiile în care podul ce va fi construit de italienii de la MACIO, lung de 81,5 metri, va costa aproximativ 2 milioane de euro, Bolojan îşi doreşte ca pentru podul Primăriei să fie alocate 3 milioane de euro. Podul MACIO va fi realizat în zona Silvaş – pod CFR şi va fi unul realizat în întregime pe bază de oţel. Proiectul tehnic al acestui pod arată trei componente ce vor fi apoi ansamblate pentru a forma un pod rutierpe două benzi.

De ce va fi mai scump podul dorit de Bolojan? Deoarece, spune primarul, va fi mai lung, nu va fi doar din oţel (cea mai ieftină soluţie tehnică – n.r.) şi mai trebuie adăugat 10%, procent pe care Bolojan îl identifică drept o „taxă de prostie” specifică administraţiilor publice locale din România.

Fixul primarului

Podul ce ar lega strada Sovata de Splaiul Crişanei-zona Arenei Alexe e noua prioritate în materie de infrastructură a primarului. Ilie Bolojan a venit cu această idee luna trecută iar de atunci lucrurile s-au precipitat, semn că pentru primar e important ca podul să se facă cât mai repede! E remarcabilă această nouă prioritizare a proiectelor de infrastructură şi transport, în condiţiile în care în Strategia de dezvoltare a Oradiei 2009-2013, elaborată de actuala administraţie, nu se precizează nicăieri necesitatea construirii unui alt pod rutier între podurile Decebal şi Densuşianu. Mai cu seamă că se aşteaptă extinderea la patru benzi a Podului Densuşianu, din banii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, lucrare ce va genera automat o mai mare fluenţă a traficului pe Centură.

Primăria Oradea a programat deja pentru săptămâna viitoare dezbateri publice pentru ambele poduri. Dezbaterea pentru podul MACIO va avea loc miercuri, iar cea pentru Podul Ioşia va fi joi. Surpriză, ora de începere a discuţiilor va fi 10 dimineaţa!

Călin Corpaş

Oradea celor unsprezece poduri123Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor