Primarul Salontei vrea frăţia

2Comentarii
Primarul Salontei vrea frăţia
Primarul Török László speră ca actualii miniştri MAE şi MAI să dea „undă verde” pentru intrarea Salontei în asociaţia «Hét Határ».

Primarul Salontei, Török László, ne-a explicat ieri de ce susţine în continuare înfrăţirea: „Administraţia locală are mari probleme financiare, astfel că încercăm să atragem fonduri europene. Primarul oraşului maghiar Sarkad, cu care suntem înfrăţiţi, ne-a îndemnat să intrăm în asociaţia «Hét Határ» ca să accesăm mai uşor fonduri pentru proiecte transfrontaliere, care sunt mai mari decât pentru proiecte locale. În asociaţia cu sediul la Budapesta sunt peste 120 de localităţi membre din Austria, Cehia, Slovacia, Serbia, Ucraina şi Ungaria. Şi cei din Guvernul României vorbesc de obligaţia noastră de a ne asocia pentru a atrage fonduri nerambursabile. Prin intrarea în asociaţie am primi mai uşor informaţii de la Bruxelles şi am avea mai multe şanse la comisiile care aprobă finanţarea proiectelor. De pildă, cu oraşul Sarkad vrem să implementăm proiectul «Aircity» prin care să oferim locuitorilor Salontei internet, telefonie şi televiziune la jumătate din preţurile de pe piaţa actuală, precum şi un proiect de prevenire a inundaţiilor provocate de ploi.”

Apel la legislaţia UE

Întrebat cum vede avizele negative ale ministerelor, primarul Török ne-a răspuns astfel: „După părerea mea, la o asociere trebuie să consulţi regulamentul şi statutul ei, ceea ce am făcut. Eu nu cunosc cine din asociaţie şi unde a declarat ceva despre autonomie, şi suntem prea mici ca să cerem la MAE lămuriri. Ştiu doar că Tokes Laszlo, care e cetăţean român, vorbeşte des despre autonomie şi totuşi rămâne europarlamentar. Noi ne-am conformat avizelor negative primite până acum de la foşti miniştri. Sper ca actualii miniştri să aibă o altă poziţie. Mai ales că alte oraşe din ţări europene au putut intra în asociaţie. Dealtfel cred că ţine de perioada comunistă procedura de avizare de la ministere câtă vreme înfrăţirile sunt reglementate de legislaţia UE. O astfel de înfrăţire va ajuta şi românii şi maghiarii din Salonta. Nu cred în separatism şi mă consider edil, nu politician. Salonta are probleme financiare cu şcolile şi spitalele iar dacă guvernul nu ne ajută şi încă ne pune obstacole în calea înfrăţirii pentru proiecte europene, cred că vom avea în viitor probleme mari.”

C.H.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor