Primarul vrea sa mute sau sa ingroape statia de monitorizare a calitatii aerului din centru

De A. Strugariu
Reactualizat la:
Statia de monitorizare a calitatii aerului din centru va fi mutata
Statia de monitorizare a calitatii aerului din centru va fi mutata
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, s-a declarat „oripilat” de modul în care arată staţia de măsurare a calităţii aerului din Piaţa Libertăţii, pe care a comparat-o cu un container. Edilul spune că municipalitatea va iniţia demersuri pentru ca respectivul container să fie mutat de acolo sau, dacă nu se poate, să fie îngropat ca să nu se vadă.

Primarul spune că nu doar staţia de măsurare a calităţii aerului, ci şi actualele chioşcuri din Piaţa Libertăţii trebuie să dispară.

„Pe mine mă oripilează acea construcţie care seamănă a container din Piaţa Libertăţii, care are menirea de a fi staţie de măsurare a parametrilor aerului. Nu pot înţelege ce au păzit protectorii monumentelor atunci când s-a acordat aceasta locaţie pentru aşa ceva. Este total deplasat ca acolo, în una dintre cele mai emblematice pieţe ale Timişoarei, să avem o asemenea construcţie. Este un container pur şi simplu, cu suporţii pentru senzori şi cu antenele de comunicare aferente. Nici chioşcurile acelea n-au ce cauta acolo şi vor dispărea”, a afirmat, marţi, Robu.

Edilul a precizat că a solicitat să fie analizată situaţia şi că vor fi iniţiate demersuri pentru ca staţia de monitorizare a calităţii aerului să fie mutată pe un alt amplasament sau, dacă nu se obţin aprobările necesare pentru acest lucru, să fie îngropată.

„Eu cred că nu are ce căuta acolo, într-un perimetru istoric, un astfel de obiect. Desigur că trebuie să monitorizăm aerul în zona centrală, dar nicidecum a plasa un astfel de obiect tocmai acolo. Eu n-am văzut nici în Paris, nici în Viena, nici în Londra, în zonele lor centrale monumentale astfel de obiecte. Prin urmare, am cerut să se caute un amplasament alternativ şi apoi vom face demersurile necesare pe lângă Ministerul Mediului şi am înţeles că trebuie să ajungem până la Comisia Europeană pentru a schimba amplasamentul. Dacă nu găsim un loc mai potrivit atunci aş vrea ca acel container uriaş să fie îngropat. El poate fi amplasat subteran şi să rămână doar senzorii la suprafaţă, cu un stâlp metalic subţire pentru suport”, a adăugat primarul.

Cert este că primăria este cea care a pus la dispoziţia autorităţilor de mediu respectivul amplasament pentru staţia de monitorizare a calităţii aerului, la solicitarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, atribuirea terenului din Piaţa Libertăţii fiind aprobată prin hotărâre de consiliu local.

Autorităţile de mediu sunt sceptice în ceea ce priveşte posibilitatea de a îngropa aceste staţia de măsurare a calităţii aerului, dar deschise la varianta de a muta staţia din Piaţa Libertăţii dacă municipalitatea doreşte acest lucru.

„Avem cinci staţii în Timişoara şi încă două în judeţ. Staţiile au fost montate printr-un proiect european Phare al cărui administrator este Ministerul Mediului. Ministerul este proprietar pe aceste staţii. Din punct de vedere al amplasamentelor nu m-am ocupat personal, dar toate amplasamentele au fost stabilite în urma unor calcule matematice, a unor măsurători făcute în mai multe puncte de către experţi avizaţi de Comisia Europeană. Staţiile sunt diferite, cea din Piaţa Libertăţii este de trafic urban, cea din Soarelui de trafic industrial, cele din Calea Şagului şi Calea Aradului de trafic auto… Am înţeles că iniţial a fost propus un alt amplasament în zona centrală, dar primăria şi domnul primar de la vremea respectivă nu au fost de acord şi a fost sugerat amplasamentul din Piaţa Libertăţii. De îngropat nu ştiu, din câte cunosc eu analizoarele de la suprafaţă determină particulele de poluare, reprezentanţii noştri intră în interiorul staţiei pentru a prelua datele înregistrate, aparatura este foarte sofisticată. Cred că se pot găsi soluţii, prin tratative cu Ministerul Mediului, dacă se doreşte mutarea”, ne-a declarat directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, Gabriela Lambrino.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !