Primăvara se „scutură” robele

2Comentarii
Primăvara se „scutură” robele
Activitatea instantelor din Bihor a fost evaluata zilele trecute de o comisie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Magistrati clujeni desemnati de CSM au verificat activitatea judecatorilor bihoreni. Urmeaza procurorii.

„Vicepresedintele si altii doi judecatori ai Curtii de Apel Cluj au fost desemnati de CSM pentru verificarea obisnuita, de început de an, a judecatorilor bihoreni. Rezultatele vor fi facute publice dupa centralizarea la nivel national.”, a precizat marti presedintele Curtii de Apel Oradea, judecator Gheorghe Groza.

Comisia a controlat respectarea normelor procedurale privind primirea cererilor, repartizarea dosarelor în mod aleatoriu (cu ajutorul calculatorului), stabilirea optima a termenelor, continuitatea completului de judecata, pronuntarea, redactarea si comunicarea hotarârilor, înaintarea dosarelor la instantele competente, punerea în executare a hotarârilor penale si civile precum si eficienta manageriala si modul de îndeplinire a atributiilor. În continuare, o comisie a CSM va analiza activitatea parchetelor bihorene coordonate de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Oradea.

Gafa anului

O eroare de procedura judiciara cu consecinte de proportii s-a comis chiar la începutul anului în cel mai „banos” dosar judecat vreodata la nivelul Tribunalului Bihor. În speta este cazul afaceristilor Gheorghe Mudura si Pap Sandor, acuzati de procurorii DNA Oradea ca au prejudiciat bugetul de stat cu circa 100 de miliarde de lei vechi prin evaziune fiscala, spalare de bani, rambursari ilegale de TVA plus, în cazul lui Pap, dare de mita la nivel ministerial.

Însa desi Tribunalul Bihor a emis initial un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, la recurs, Curtea de Apel Oradeas-a vazut nevoita sa anuleze mandatul pentru viciu procedural.

„Deliberarea s-a facut pe 10 ianuarie iar pronuntarea s-a facut a doua zi, fara sa se fi întocmit o încheiere de sedinta semnata de grefier si presedintele completului.”, a motivat presedintele Gheorghe Groza decizia colegilor sai de la Curtea de Apel. Declaratia a fost data pe 23 ianuarie, în cadrul primei conferinte de presa „explicative” din istoria instantei judecatoresti de capatâi a judetului.

Se risca si excluderea

Tot atunci, presedintele Curtii a mai precizat: „Magistratii notati nesatisfacator trebuie sa urmeze cursuri INM si sa publice lucrari fata de greselile pe care le manifesta. La doua calificative de nesatisfacator pot fi înlaturati din magistratura.”

În aceiasi zi, presedintele Tribunalului, Vasile Poenariu, a declarat: „Încheierea în cazul Mudura – Pap a fost desfiintata corect de Curtea de Apel. Nu ma pot pune în pielea judecatorului nostru însa vom tine cont când se vor face aprecierile de final de an. Poate a fost oboseala, fiindca a fost adus la Tribunal vineri seara pentru a-i audia pe inculpati. Nu plecati de la ideea ca a fost intentionat.”

Cert e ca, în momentul de fata, Mudura si Pap sunt judecati în stare de libertate în ciuda gravitatii acuzelor si a probelor furnizate de procurorii anti-coruptie cum ca inculpatii ar fi încercat sa influenteze sau sa ameninte martorii cheie.

Cristian Horgos2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor