Prime la încadrarea în muncă

1Comentariu
Prime la încadrarea în muncă
ORADEA – Absolvenţii instituţiilor de învăţământ plus anumite categorii de şomeri pot beneficia de prime la încadrare în muncă.

„Astfel, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă  egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării”, ne-a declarat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, absolvenţii trebuie să se înregistreze la agenţia pentru ocupare a forţei de muncă. „Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în vederea medierii pentru încadrare în muncă şi nu au reuşit să se încadreze în această perioadă, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Indemnizatia, în cuantum de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acesteia, se acordă pe o perioadă de şase luni”, a precizat Drăghici. 

 

 

 

Prime

 

 

 

Pentru persoanele care se încadrează, în perioada şomajului, în altă localitate, primele de instalare sunt şi mai mari. Potrivit Legii 76/2002, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizatie de somaj se încadrează, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a două salarii minime brute pe ţară în vigoare la data acordării.

„De asemenea, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a şapte salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării”, a subliniat directorul executiv al AJOFM Bihor.

Dan Birta

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor