Prime pentru absolventii care se angajeaza

De Dan Birta
Prime pentru absolventii care se angajeaza
Absolvenţii de liceu sau de facultate, care se angajează pentru cel puţin 12 luni vor beneficia de o primă de încadrare în valoare de 500 lei.

„De această primă vor beneficia doar absolvenţii care se înscriu în baza de date a AJOFM Bihor în termen de 60 de zile de la absolvire”, a declarat Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor. Termenul de 60 de zile de la absolvire decurge, potrivit legii, începând cu data de 1 a lunii următoare absolvirii şcolii: 1 iulie pentru absolvenţii de liceu şi 1 august pentru absolvenţii de facultate. Una dintre condiţiile pentru acordarea primei este ca absolventul să nu urmeze o altă şcoală.

De asemenea absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul.

„Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţie, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primă de încadrare în valoare de 500 lei”, a precizat Daciana Nica, directorul adjunct al AJOFM Bihor.

De asemenea absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

„Aceste drepturi se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii”, a explicat Daciana Nica.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, absolvenţii de liceu trebuie să se înscrie în baza de date a AJOFM Bihor în termen de 60 de zile de la absolvire, chiar dacă nu au luat examenul de bacalaureat. Pentru absolvenţii facultăţilor termenul de 60 de zile decurge din momentul susţinerii exemenului de licenţă.

Şansele de a ocupa un loc de muncă pe piaţa muncii, cresc odată cu participarea absolvenţilor la programele de formare profesională organizate de agenţie cât şi la şedintele de consiliere şi orientare profesională.

Cursuri

Absolvenţii şi alte persoane în căutarea unui loc de muncă sunt aşteptaţi la AJOFM Bihor să se înscrie la cursurile de ospătar, operator maşini unelte cu comandă numerică, lucrător în electronică, patiser, bucătar, cameristă şi agent curăţenie (pentru persoane din mediul rural).

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !