Prime pentru viaţa la ţară

Prime pentru viaţa la ţară
BUCUREŞTI – Până la 55.000 de euro vor primi tinerii care se instalează în mediul rural, de anul viitor. Suma reprezintă primă de instalare pentru tinerii care achiziţionează o fermă.

„Banii provin din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) al Uniunii Europene”, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Dănuţ Apetrei.

         „Tinerii care intră  în afaceri în agricultură, prin achiziţionarea sau preluarea unei ferme, vor primi, din 2007, o primă de instalare în mediul rural, al cărei prag maxim este, în Uniunea Europeană, de 55.000 euro. Banii sunt destinaţi dezvoltării afacerii şi încurajării tinerilor antreprenori, iar măsura este inclusă în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)”, a afirmat Apetrei.

 

Pensionare anticipată

         El a adăugat că o altă măsură din plan prevede posibilitatea de pensionare anticipată pentru persoanele care lucrează în agricultură. „Agricultorii ar putea beneficia de această măsură începând cu 2009 – 2010″, a spus secretarul de stat. El a afirmat că trei dintre măsurile pentru care au fost depuse proiecte în cadrul programului SAPARD vor fi continuate prin măsuri în cadrul PNDR.

         „Probabil denumirile vor fi schimbate, iar unele din domenii, cuprinse într-o singură măsură, vor fi divizate. Agroturismul, de exemplu, va reprezenta o singură măsură”, a precizat Apetrei.

         România va primi, în perioada 2007 – 2013, fonduri de opt miliarde euro de la UE, pentru dezvoltare rurală, din FEADR. Fondurile vor fi alocate, în proporţie de 45%, pentru creşterea competitivităţii în domeniul agricol şi forestier, pentru gospodărirea terenurilor agricole şi forestiere – 25%, iar 30% din sume vor fi distribuite pentru creşterea şi diversificarea calităţii vieţii în mediul rural.

         Banii alocaţi în fiecare an din FEADR trebuie cheltuiţi în următorii doi ani, sumele neabsorbite în acest termen fiind pierdute. Astfel, plăţile vor fi realizate de la bugetul de stat.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase