Primează fişa postului

Primează fişa postului
ORADEA – Problema salariului minim merge mână în mână cu cea a fişei postului, care este parte componentă a contractului de muncă.

Şi asta pentru că angajatorul nu are obligaţia de a-şi remunera salariatul cu 440 ori 2 (coeficientul de salarizare pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare) decât dacă, în fişa postului, apare ca cerinţă absolvirea studiilor superioare de lungă durată.
„Contractul individual de muncă este lege între cele două părţi, angajat şi angajator. Dacă cel care are banii investiţi în afacere, patronul, consideră că postul respectiv poate fi realizat de o persoană cu studii medii, remunerarea se face în funcţie de fişa postului”, a exemplificat Liviu Lupea. Acesta i-a sfătuit pe cei care semnează un contract de muncă să citească cu atenţie înainte şi să profite de dreptul de a-şi negocia salariul. Iar dacă situaţia financiară îi obligă să se angajeze pe un post inferior pregătirii, să semneze, fără a înceta să caute însă un loc de muncă adecvat.

Nu semnaţi!
Persoanele care au participat la forum au semnalat faptul că abia 10% din întreprinderi oferă fişa postului la angajare. „Când m-am angajat mi-au cerut studii superioare. De câte ori am cerut fişa postului mi s-a spus că este în lucru. Acum mă tem că, atunci când vor veni cu fişa, la cerinţele postului vor scrie studii medii. Este posibil?”, a întrebat Viorel Gherle, subinginer. „Se poate. Depinde doar de dumneavoastră, dacă veţi semna sau nu fişa postului”, a răspuns Cristina Blikling, consilier juridic. Prin urmare, este esenţial ca în momentul angajării, persoanele să citească fişa postului şi să negocieze „la sânge” înainte de a-şi vinde munca prea ieftin.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !