Primele acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

De Cristian Horgoș
De la Şcoala auto, la muncă pentru comunitate
De la Şcoala auto, la muncă pentru comunitate
Instanţele au admis primele acorduri încheiate de procurorii bihoreni cu inculpaţi care şi-au recunoscut vina.

Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea au admis, pe 11 martie respectiv 11 iunie, acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate între Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor şi inculpaţii Gnandt Janos şi Onea Cristian Alin, ambii instructori auto fiind cercetaţi în acelaşi dosar penal pentru trafic de influenţă. Astfel că acest caz a devenit primul din Bihor în care acordurile penale stabilite de procurori rămân definitive.

Potrivit procurorilor, în octombrie 2013, inculpatul Onea i-a solicitat denunţătorului-martor D.I.D 300 de Euro iniţial (apoi 450 de Euro), lăsându-l să creadă că va determina un poliţist să îl ajute pe denunţător să promoveze proba practică a examenului pentru obţinerea permisului auto. Apoi şi inculpatul Gnandt lăsat de asemenea să se creadă că are influenţă asupra poliţiştilor examinatori şi că îl va ajuta pe denunţătorul-martor D.I.D, să promoveze proba practică pentru obţinerea permisului de conducere în schimbul sumei de 150 de Euro, care ar urma să fie dată poliţistului din cadrul Serviciului Permise Auto.

Inculpaţii au fost surprinşi în flagrant pe 31 octombrie în timp ce primeau de la denunţător sumele de 450 de Euro (Onea Cristian Alin), respectiv 150 de Euro (Gnandt Janos).

Trei luni de munca

„În baza prevederilor legale introduse în Codul de procedură penală de la 1 februarie, deoarece inculpaţii au declarat în mod expres că recunosc comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, procurorul de caz le-a propus inculpaţilor o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, cât şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii (Onea Cristian Alin), respectiv 1 an şi 7 luni închisoare cu suspendare plus 90 de zile de muncă în folosul comunităţii (Gnandt Janos), propuneri ce au fost însuşite de inculpaţi”, mai informează purtătorul de cuvânt al PT Bihor, procurorul Cristian Ardelean.

Aceste acorduri de recunoaştere încheiate pe 3 februarie reprezintă o premieră pentru sistemul judiciar din judeţul Bihor, ulterior fiind încheiate la nivelul PT Bihor alte şapte acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Urmărirea penală a fost efectuată cu multă celeritate de procurorul de caz din cadrul PT Bihor, sprijinit de ofiţerii judiciari din cadrul DGA Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !