Primele interviuri, la Damiş

DAMIS – Primele interviuri din cadrul proiectului „Implică-te în viaţa comunităţii tale!”, lansat de fundaţia Ecotop Oradea şi cofinanţat de Banca Mondială şi de Ambasada Republicii Franceze, au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea bihoreană Damiş.

Proiectul are ca scop dezvoltarea comunităţilor rurale şi protecţia zonelor carstice din zona Munţilor Pădurea Craiului. „Am fost acolo cu cinci voluntari ai fundaţiei şi am reuşit să realizăm în jur de 60 de interviuri cu localnicii.

Din acestea a reieşit că principala lor problemă este lipsa unui drum de acces, însă încercăm să îi facem să vadă că aceasta nu e singura problemă. Există şi alte aspecte de dezvoltare în care ar putea să se implice, cum ar fi turismul, gospodărirea pădurilor şi aşa mai departe”, a declarat George Togor, preşedintele fundaţiei.

 

Angajament civic

Iniţiatorii proiectului urmează să organizeze diferite întâlniri cu localnicii, în cursul lunii viitoare, pentru a dezbate problemele comunităţii, încercând totdată să convingă participanţii să se implice în soluţionarea acestora.

Banca Mondială a oferit această finanţare pentru că doreşte ca cetăţenii să se implice în strategiile de dezvoltare a comunităţii în care trăiesc. E un proces destul de greoi, de facilitare comunitară.

Dar dacă se aşteaptă la bani, noi nu-i avem. Scopul nostru este să îi ajutăm să scrie ei proiecte, să atragă finanţări, iar localnicii sunt destul de receptivi. Există totuşi un anumit nivel de aşteptare, mai ales din partea comunităţilor mici, din mediul rural. Localnicii se aşteaptă ca deciziile şi soluţiile să vină de la centru. Noi dorim ca aceste comunităţi să îşi dea seama că sunt o forţă, un factor de decizie”, susţine George Togor.

 

Proiectul se derulează în perioada iunie 2007 – ianuarie 2008 şi vizează stimularea dialogului şi angajamentului civic. Bugetul total este de peste 10.000 USD, din care 3.900 USD contribuţie a Băncii Mondiale, 1.690 USD, a Ambasadei Republicii Franceze.

Restul banilor vin din partea fundaţiei Ecotop. Următoarele interviuri vor avea loc în 23 şi 24 iunie la Lorău, în 30 iunie şi 1 iulie la Dobricioneşti şi în 7 şi 8 iulie la Gălăşeni.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !