Primele procesoare pe 45nm

Primele procesoare pe 45nm
Dupa aproape un an de la lansarea primului procesor desktop cu patru nuclee, Intel introduce un produs revolutionar: primul procesor pe 45nm.

Desi are la baza microarhitectura Core, acesta aduce o serie de inovatii, de la cantitatea de memorie cache L2 mai mare, pana la modificarea trazistorilor utilziati.

O privire asupra microarhitecturii Core

Stephen Fischer, cel care a condus echipa de dezvoltare a arhitecturii Penryn, a enumerat atributele procesoarelor care folosesc arhitectura Core: Intel Wide Dynamic Execution, Intel Advanced Smart Cache, Intel Smart Memory Access, Intel Advanced Digital Media Boost si Intel Intelligent Power Capability. Wide Dynamic Execution se refera la: posibilitatea executarii a patru instructiuni intr-un ciclu de ceas, cele 14 nivele de pipeline, Micro-Fusion si Macro-Fusion si unitati ALU imbunatatite. Prin Advanced Smart Cache, fiecare nucleu poate accesa memoria cache L2 comuna. Smart Memory Access introduce o functie, denumita Memory Disambiguation.

Aceasta este de fapt un predictor care permite schimbarea ordinii in care sunt efectuate instructiunile, in functie de legaturile dintre acestea.

Avantajele procesului de fabricatie pe 45nm

Principalul avantaj oferit de noile procesoare Intel este introducerea celor 47 de noi instructiuni SSE4. De asemenea, numarul de tranzistori a fost dublat de la 293 de milioane la 410 milioane, suprafata pastilei fiind redusa de la 143mmp la 107mmp. Totodata, memoria cache L2 a fost marita cu 50%.

Doua noi tehnologii introduse de Intel sunt Deep Power Down si Enhanced Dynamic Accelleration. Toate aceste atribute conduc la consum de energie redus si la posibilitatea obtinerii unor frecvente mai mari, la aceeasi temperatura de functionare si cu acelasi consum de energie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase