Primele transplanturi de succes

Primele transplanturi de succes
În 1999 este efectuat primul transplant cardiac de către dr. Şerban Brădişteanu la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, urmat la foarte scurt timp de cel de-al doilea, efectuat la Centrul de Chirurgie Cardiacă din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Mureş de către prof. dr. Radu Deac.

În aprilie 2000, este efectuat primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului de către prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, iar în octombrie 2000, primul transplant de ficat de la donator în viaţă. În anul 2001 prof. dr. Mărgit Şerban efectuează în centrul universitar Timişoara primul transplant medular, urmat, la scurt timp, de echipa Spitalului Fundeni (prof. dr. Dan Colita, prof. dr. Constantin Arion).

Realizările continuă an de an

În 2003, echipa de la Spitalul Judeţean Constanţa (prof. dr. Vasile Sârbu, dr. Simona Dima) efectuează primul autotransplant de insule pancreatice, în 2004 la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj-Napoca, Prof. Dr. Mihai Lucan efectuează primul transplant combinat de rinichi şi pancreas, iar în 2005 la Institutul Clinic Fundeni (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima) se efectuează primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroză şi diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat şi insule pancreatice. Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima dată în anul 2004 pentru o afecţiune a miocardului (prof. dr. Ştefan Drăgulescu, prof. dr. Virgil Păunescu – la Institutul de Cardiologie din Timişoara), şi în anul 2005 pentru o afecţiune a ficatului (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima – la Institutul Clinic Fundeni). În anul 1998 a fost introdusă prima lege modernă a transplantului din România – Legea nr. 2/1998.

O.Ş., A.L.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !