Primii recruţi care nu ajung în Armată

1Comentariu
ORADEA – Peste 9500 de tineri din Bihor, cu vârste de 18 şi 19 ani, sunt aşteptaţi în acest an în faţa comisiei Centrului Militar Zonal. Cei declaraţi apţi pentru armată vor fi luaţi în evidenţă pentru a completa necesarul de militari în caz de război, când stagiul militar devine obligatoriu.

Prima activitate de recrutare, de după scoaterea stagiului militar obligatoriu, a început luni în judeţul Bihor. Până la sfârşitul anului mii de tineri vor fi evaluaţi de comisia formată din psiholog, medic şi cadre militare, din cadrul CMJ. Diferenţa este că, de acum, tinerii care sunt recrutaţi nu vor ajunge în armată. În schimb, cei care doresc să devină militari sunt îndrumaţi spre Biroul de Informare – Recutare, unde le sunt prezentate opţiunile.

Primii chemaţi la CMJ sunt liceenii de 18 ani. „Au fost liceele Emanuil Gojdu şi Partenie Cosma. Urmează să fie chemate pe rând toate liceele, pe urmă tinerii de 18 ani care nu sunt liceeni şi din iunie tinerii de 19 ani”, a declarat şeful Biroului de Recrutare, lt. col. Ioan Hrincă.

Totodată, la sfârşitul anului, în faţa comisiei vor ajunge şi tinerii care anii trecuţi, când au fost chemaţi la recrutare nu s-au prezentat. Faţă de anii anteriori, când majoritatea tinerilor care ajungeau în faţa comisiei ştiau că de acolo ajung în armată, acum recruţii s-au prezentat la CMJ mult mai relaxaţi şi în număr mult mai mare.

„Zilnic sunt chemaţi câte o sută de recruţi şi procentul de prezentare a fost aproape de sută la sută”, a mai spus sursa citată. De altfel, psihologul care îi evaluează a constatat că tinerii sunt mult mai sinceri acum, la completarea testelor.

Noutatea activităţii de recrutare este că tinerii nu mai sunt dezbrăcaţi şi evaluaţi de un medic ci trebuie să se prezinte cu o adeverinţă de la medicul de familie. Cei care au probleme medicale sunt trimişi la Spitalul Militar, unde medicii stabilesc dacă sunt apţi combatanţi sau nu. Tinerii care au probleme medicale sunt scoşi din evidenţe.

Totodată, recruţii care la testul psihologic nu obţin punctajul minim sunt scoşi din evidenţe. Cei care trec de toate testele sunt introduşi în baza de date a Centrului Militar, iar în caz de război, când stagiul militar devine obligatoriu cu ei vor fi completate efectivele de militari.

Astfel de activităţi vor avea loc şi în Marghita, în luna aprilie, şi în Beiuş, în luna mai. La Oradea comisia se află la sediul Cercului Militar, pe strada Mihai Eminescu, nr.5.

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor