Primii voluntari angajaţi de Armată

Primul lot de militari voluntari a fost convocat la sediul Centrului Militar Zonal pentru un scurt instructaj. Aceştia au reuşit să treacă de selecţia dură făcută de Centrul Zonal de Selecţia şi după parcurgerea celor două module de instrucţie vor ajunge la unităţile angajatoare.

Din cei 65 admişi doar 20 au avut notele necesare pentru a putea fi repartizaţi la unităţi. Restul rămân în aşteptare până la apariţie unor posturi.

Selecţie dură la Alba

După promovarea intensă făcută de MApN la nivel naţional, privind atragerea tinerilor către o carieră militară, la Centrul Militar Zonal s-au înscris 700 de voluntari, din care 20% sunt fete. În luna ianuarie a fost declanşată prima acţiune pentru întocmirea dosarelor în vederea angajării în armată. „În această acţiunea au fost angrenaţi 350 de tineri şi tinere cu sau fără stagiu militar. După întocmirea dosarelor şi controlul medical făcut la Spitalul Militar din Oradea 191 au fost declaraţi apţi pentru a merge mai departe, la selecţia făcută de centrul de la Alba Iulia”, a explicat lt. col Mihai Cozmiuc. La selecţie voluntarii au avut de dat teste psihologice, de inteligenţă şi personalitate şi probe sportive, poligon în sala de sport şi rezistenţă 2000 de metri. După selecţia de la Alba Iulia mai mult de jumătate dintre candidaţi au fost respinşi, nefăcând faţă probelor.

20 de voluntari angajaţi

Dintre cei rămaşi după selecţie doar o parte au şi primit posturi. „Au fost admişi 62 dintre candidaţi care au fost ierarhizaţi în funcţie de notele obţine. După care, 20 u fost repartizaţi la unităţi din toată ţara, ca urmare a opţiunilor pe care le-au avut, în funcţie de medie. Ceilalţi 42 au rămas în aşteptate până la apariţia de noi posturi. Media nu le-a permis să ocupe acum un loc”, a declarat reprezentantul CMJ Bihor. Următoarele angajări se vor face probabil în toamna acestui an. Cei 20 de voluntari care au fost selectaţi urmează să parcurgă două module de instructaj la centrele de instrucţie. La începerea primului modul deja ei vor fi plătiţi cu jumătate din solda unui militar voluntar. „Noi i-am chemat pentru a le prezenta unităţile la care trebuie să se prezinte, data şi ora. După parcurgerea modulelor se vor prezenta la unitatea angajatoare”, a mai explicat lt.col. Mihai Cozmiuc.

Carieră militară

Igna Leonid, are 23 de ani şi este din Oradea. Se numără printre tinerii care au optat pentru o carieră militară şi printre cei care au trecut de selecţia de la Alba. Motivele pentru care a ales acest drum sunt mai degrabă de ordin financiar. „Îţi oferă o viaţă mai bună, un salariu motivant şi oportunitatea avansării”, a declarat tânărul voluntar. El a recunoscut că probleme la care au fost supuşi au fost destul de dificile, însă cel mai greu i s-a părut examenul psihologic datorită numărului mare de întrebări la care a trebuit să răspundă. Tinerii care au fost respinşi de această dată din cauza unor probleme medicale mai au posibilitatea să încerce anul viitor.


Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase