Primul Festival al Viorii cu Goarnă

Festival dedicat memoriei lui Dorel Codoban
Festival dedicat memoriei lui Dorel Codoban
CJPCT Bihor şi Primăria Roşia vor organiza prima ediţie a Festivalului Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”.

Prima ediţie a Festivalului Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban” va fi organizată, pe 18 august, în comuna Roşia, unde a trăit şi creat lutierul a cărui nume îl va purta festivalul.

„Festivalul Viorii cu Goarnă e primul din Bihor destinat unui instrument.

Vrem să consacrăm vioara cu goarnă ca un instrument al bihorenilor şi să-l identificăm pe cel mai bun instrumentist”, a anunţat Adrian Dume, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor.

Îşi vor da concursul în jur de o sută de interpreţi, solişti instrumentişti, dintre care cei mai buni vor fi apreciaţi cu premii în produse tradiţionale, oferite de CJCPCT Bihor şi Primăria comunei Roşia.

Desemnarea „highighişului” cu goarnă va fi făcută de un juriu format cu sprijinul Ansamblului «Crişana» prin Ciucur Leontin, Eduard Albina şi Gheorghe Căbuţa (Stângaciu’).

Artist popular renumit

Iar sarcina de a-i fi vrednic urmaşi lui Dorel Codoban nu e una uşoară. „Dorel Codoban a fost cel mai renumit făuritor de viori cu goarnă din Bihor, un meşter popular recunoscut în ţară, dar şi peste hotare, pentru harul său de a fabrica aceste viori specifice, dar şi ca solist instrumentist cu un repertoriu autentic, specific zonei”, a mai spus Adrian Dume.

Dorel Codoban a murit în februarie 2012, la vârsta de 67 de ani, din cauza unor probleme cardiace, în satul natal Lazuri de Roşia.

La 11 ani, Dorel Codoban a descoperit o vioară cu goarnă într-o cutie a învăţătorului satului. De atunci a confecţionat peste două mii de viori cu goarnă.

Directorul Adrian Dume a mărturisit că se simte legat emoţional de amintirea meşterului, şi fiindcă el însuşi este născut în comuna Roşia. Directorul CJCPCT Bihor ne-a mai spus că bătrânelul care cântă acum cu vioara cu goarnă turiştilor opriţi la Moara pe apă de la Roşia e, poate, singurul care mai ştie cântecul „La seceriş”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !