Primul jubileu al Templierilor

1Comentariu
Templierii și-au dat întâlnire la Oradea
Templierii și-au dat întâlnire la Oradea
Cetatea Oradea va găzdui, în perioada 28-30 septembrie, primul jubileu al Templierilor din cadrul preceptoratului României.

De la înființare, Cetatea Oradea a fost nucleul polarizant al așezărilor din zona Oradea, concentrându-se în jurul său funcțiile politice, militare, administrative și religioase ale zonei. Pe parcursul celor nouă secole de existență, Cetatea Oradea a servit ca reședință episcopilor romano-catolici din Oradea (1092-1557), respectiv ca o cetate militară (1557-1857), fiind sub diferite administrații: maghiară (1092-1552), transilvăneană (1557-1598, 1606-1660), turcă (1660-1692) și habsburgică (1552-1557, 1598-1606 și 1692-1918).

Episcopii din Oradea au fost atât constructori calificați, diplomați apreciați, cercetători și oameni de știință talentați, cât și comandanți de armată curajoși, care au luptat în Bătălia de la Varna Crusade (1444) sau Mohacs (1526).
Unul dintre ei, Eberhard Alben din Lorraine, a redactat aici în 1408, la cererea lui Sigismund de Luxemburg, statutul ordinului militar al Dragonului.

Pregătiri pentru jubileu

Prezența în Oradea, în vederea pregătirii primului jubileu al Templierilor din cadrul preceptoratului României, al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim – 1804, Prioratul general al Italiei mi-a atras atenția asupra cărții „Reflecții templiere în Transilvania”, scrisă de autorul local Remus Barna.

Prezenţa templierilor, cât şi a cistercienilor, la hotarele estice ale catolicismului, nu trebuie asimilată imaginii unor armate care pleacă într-o campanie în care fiecare ostaş cunoaşte finalitatea acesteia, ci din contră, ca o misiune apostolică transfrontalieră, bine organizată de către Sfântul Bernard, în vederea convertirii păgânilor şi realizării comuniunii creştinilor sub aripa Bisericii Romane.

Pătrunderea Ordinului Cistercian în Transilvania medievală, unde s-au fondat două mănăstiri, cea de la Igriş (1179) şi cea de la Cârţa (1204), precum şi abaţia de călugăriţe „Sfânta Ecaterina” din Braşov, se înscrie în mod clar pe linia misiunii Bisericii Romane în regiunile frontierei răsăritene ale „Christianitas”, frontieră fluctuantă care înainta treptat către Orient.

Regulamente

Atitudinea lor militară se oglindeşte nu doar în disciplina pe care o reflectă regulamentele din mănăstiri, dar şi din aplicarea acestor regulamente în afara mănăstirilor. Cistercienii reprezentau grănicerii credinţei în două sensuri, fizic şi metafizic. Odată trasate obiectivele, pentru a le atinge, îşi orientau efortul asupra frontierelor spirituale, fiind pregătiţi oriunde acestea ar fi apărut. Din punctul de vedere al misiunii apostolice creştine, zona Transilvania, la începutul sec. al XIII-lea, prezintă caracteristici particulare care o individualizează în contextul pur misionar.

O simplă perspectivă a situaţiei din acea perioadă ne va dezvălui că Transilvania se afla într-o zonă de frontieră, a „Christianitas”, unde spre nord se desfăşoară o puternică misiune, sprijinită armat și degenerând în cruciadă, de creştinare a păgânilor baltici, în timp ce în sud-est există masive proiecte (după 1204 chiar realităţi misionare) în rândul celor ce aparţin confesiunii răsăritene.

Chiar dacă considerăm înfiinţarea unei mănăstiri cisterciene în Transilvania ca fiind un act făcut în virtutea strategiilor curiei Romane, nu trebuie uitat totuşi rolul de „protectio” exercitat din umbră de către templieri pentru această zonă a Europei.

Ordinul Templier şi-a făcut simţită prezenţa în Transilvania și a colaborat cu Ordine prezente în zonă. S-au identificat de asemenea urme ale templierilor la Abrud şi Bistriţa, iar studii mai îndrăzneţe scot la lumină informaţii precum că, la mijlocul sec. al XIV-lea, când templierii dispăruseră în Franţa, Ordinul ar fi reuşit să se conserve în Țările Române, unde au primit adăpost şi protecţie din partea domnitorilor.

Avansări

În prezent, Ordinul Templier activează şi în România, promovând aceleaşi obiective ca şi în trecut, de apărare a Credinţei, a Sfintei Biserici și a Civilizaţiei.

În acest context, se pare că după 610 ani de la înființarea Ordinului Dragonului în Cetatea Oradea, noi, Ordinul Suveran Militar al Templului Ierusalimului – 1804, Prioratul General al Italiei, Perceptoratul României, în sediul Cetății Oradea, vom avansa la rang de cavaler noi aspiranți.

Laura Pedrizzi1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor