Primul mare laborator acreditat

Sefii Directiei de Sanatate Publica au anuntat ca laboratoarele Inspectiei Sanitare sunt primele din judet care tocmai au obtinut acreditarea Ministerului Sanatatii.
Din complexul acreditat fac parte Laboratorul de chimie sanitara si toxicologia mediului industrial, Laboratorul de microbiologie si parazitologie si Laboratorul de radio-fizica-chimie.

Certificatul de acreditare primit de la minister atesta faptul ca la acest complex se efectueaza analize la parametrii de calitate impusi de normele Ministerului Sanatatii, a explicat directorul DSP Bihor, dr. Ritli Ladislau. El ne-a spus ca acreditarea laboratoarelor a fost un proces lung, care a implicat probleme multiple, inclusiv financiare. Sute de mii de euro au fost cheltuiti în ultimii ani pentru achizitionarea mai multor aparate de ultima generatie. Doar la DSP Bihor


În afara complexului de laboratoare de la DSP, în Bihor doar doua laboratoare, care însa nu executa analize medicale, mai sunt acreditate: Laboratorul central European Food si Laboratorul de încercari fizico-mecanice de la Multistar Prod SRL. În tara, doar patru directii de sanatate publica mai au laboratoare acreditate: Vrancea, Sibiu, Constanta si Satu Mare.
La laboratoarele DSP Bihor poate apela oricine, analizele medicale fiind unele gratuite, altele mult mai ieftine si mai precise decât la cabinetele private.

Otilia Sandor