Primul pas spre preoţie

Primul pas spre preoţie
Opt absolvenţi de teologie greco-catolică au fost consacraţi luni diaconi de episcopul Virgil Bercea.

Dieceza de Oradea a trăit luni un eveniment deosebit. Opt din fii săi au răspuns afirmativ la chemarea pe care Domnul a sădint-o în inima fiecăruia dintre ei cu mult timp în urmă. Aceştia au primit, cu ocazia praznicului Sfântului Ilie, treapta diaconatului, în cadrul unei Sfinte Liturghii, celebrate de PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Julian, episcopul de Leon, Spania, de părintele Carlos Vega (Spania) şi de alţi preoţi din eparhia de Oradea. La consacrarea celor opt candidaţi au fost prezenţi preoţi, rude şi cunoscuţi ai acestora. După impunerea mâinilor PSS Virgil Bercea, Marius Chiriloaei, din Suceava, Ionuţ Dobocan, din Gherla, Ioan Tătar, din Bistriţa, Alexandru Fiţ, din Iaz (Sălaj), Cristian Laslo, din Zalău, Anton Rus, din Târgu-Mureş, Remus Mârşu, din Oradea şi Emil Bandici, din Oradea, au îmbrăcat dalmatica, un veşmânt liturgic în formă de tunică, lungă până la genunchi, cu mâneci largi şi lungi până la cot, despicată în părţi, folosită din secolul al V-lea ca veşmânt liturgic. Toţi aceşti diaconi, împreună cu alţi doi, vor fi hirotoniţi preoţi, duminică, 16 august, de la ora 10:00, la Catedrala ,,Sfântul Nicolae’’.

În cuvântul pe care l-a rostit cu această ocazie, episcopul Virgil Bercea, a subliniat importanţa acestui eveniment şi a invitat enoriaşii să se bucure alături de candidaţii ,,care au fost găsiţi vrednici pentru treapta diaconatului, pentru treapta slujirii cuvântului, a altarului şi a aproapelui’’.

Potrivit rectorului Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, preotul Cristian Sabău, diaconul este un membru al clerului aflat pe prima treaptă a ierarhiei preoţeşti, diaconatul reprezentând de fapt prima din cele trei trepte ale clerului major (diaconat, preoţie, episcopat).

Şase din cei opt diaconi sunt căsătoriţi, iar doi celibatari. Diaconatul a pecetluit însă alegerea lor pe viaţă. Pentru diaconul Ionuţ Dobocan, dar şi pentru ceilalţi, evenimentul reprezintă un prim pas spre slujirea preoţească şi a oamenilor.

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !