„Primul pas spre România”

„Primul pas spre România”
Ziua de 24 Ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor ca o dată la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României moderne.

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20.III.1820, la Bârlad şi a decedat la 15.V.1873, la doar 53 de ani, în Germania, azi domnitorul Cuza îşi doarme somnul de veci la Iaşi, la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. A fost primul domnitor al Principatelor Unite, a participat la mişcarea revoluţionară de la 1848, a înfăptuit unitatea constituţională şi administrativă, a adoptat în 1862 numele de România, cu capitala la Bucureşti. A adoptat o serie de reforme, menite să modernizeze spaţiul românesc: secularizarea averilor mănăstireşti, reforma agrară, a înfiinţat primele Universităţi, la Iaşi şi la Bucureşti, a organizat armata naţională, a construit prima cale ferată din România Bucureşti-Giurgiu. Nicolae Iorga, spunea despre Cuza că „Era un om cu înalte însuşiri, hotărât, gata de jertfă, lipsit de patima banului, ceea ce îl ridica însă mai presus de cei mai mulţi contemporani ai săi era popularitatea sa, iubirea sa pentru cei mulţi şi săraci şi lipsa de orice dispreţ şi măreţie în legătură cu dânşii. Aceasta a făcut ca Alexandru Ioan Cuza să fie iubit de mulţime încă de la început. Era un semn bun: parcă se prevedea că noul stăpânitor al ambelor Principate, îndeplinătorul Unirii, va fi în acelaşi timp şi dezrobitorul ţăranilor”. În secolul al XIX-lea, soarta Moldovei şi a Ţării Româneşti era în mâinile Rusiei şi a Imperiului Otoman, dar situaţia s-a schimbat când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri (Marea Britanie, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman).

La 5 Ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iaşi, în Moldova, unde a fost desemnat domnitor Alexandru Ioan Cuza, iar la 24 Ianuarie 1859, au avut loc alegeri şi la Bucureşti, unde a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Unirea, spunea Cuza, „E singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aştepta de atât de mult timp”. Aşadar, Alexandru Ioan Cuza este astăzi pentru noi un model, un om al momentului, care uneori a greşit, dar a reuşit prin inteligenţă, cinste şi sinceritate să redea românilor fericirea şi bucuria de a trăi în fiecare zi într-o ţară liberă şi unită. Elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Balc, îndrumaţi de prof. Diana Crăciun, au sărbătorit aceast mare eveniment. Elevii Barna Dănuţ, Filep Fatima din clasa a VII-a A şi elevul Bozga Alexandru din clasa a VIII-a A au citit colegilor referate despre viaţa lui Cuza, Unire şi sfârşitul vieţii domnitorului. Corul şcolii, îndrumat de prof. Emilia Şugar, a dedicat acestei zile un moment artistic, iar la final ne-am luat cu toţii de mână şi am făcut Hora Unirii, căci „Unirea, Naţiunea a făcut-o!!!” (Prof. Diana Crăciun).

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !