Prinşi muncind la negru

Prinşi muncind la negru
Deva – Numărul persoanelor care lucrează la negru s-a dublat faţă de perioada similară a anului trecut, declară Horea Raţiu, inspector-şef ITM Hunedoara. Ca urmare, şi numărul amenzilor acordate de la începutul anului se ridică la peste 1.320.000 lei.

„Acţiunile organizate de Inspecţia Muncii au fost mult mai numeroase şi s-au concentrat pe depistarea angajaţilor care lucrează la negru. Pentru lucrători a fost benefic.

Un exemplu ar fi societatea care a fost amendată în urmă cu trei luni cu 100.000 lei pentru că folosea 119 persoane lucrând la negru, iar astăzi are 160 de contracte de muncă faţă de 30 câte avea atunci. Însă probleme există permanent cu societăţi fantomă”, susţine Horea Raţiu.

În prezent, ITM Hunedoara duce o luptă continuă pentru a depista societatea care a achiziţionat de la AVAPS Platforma Călan unde se lucrează permanent la negru. Doar în cursul săptămânii trecute au fost depistate 15 persoane care nu aveau întocmite forme legale de muncă.

Firma care ridică cele mai mari probleme inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara se situează pe Platforma Călan. Aici au fost efectuate în ultima perioadă mai multe controale şi au fost depistate de fiecare dată persoane care lucrau fără forme legale de muncă. „Scuza” angajaţilor prinşi a fost de fiecare dată că ei lucrează abia din ziua precedentă. „Aici încercăm să identificăm proprietarul.

Sunt două firme care au cumpărat platforma de la AVAPS şi subînchiriat-o altcuiva. La acţiunile noastre am invitat şi Jandarmeria, iar la următorul raid pe care îl vom face invităm şi poliţia pentru că ne aşteptăm la surprize. Eu cred că toate persoanele sunt angajate ca zilieri care-şi primesc banii după fiecare zi de muncă.

La firma „Mirtas” din Călan am depistat săptămâna trecută 15 persoane care munceau la negru. Nu ştim însă cum să procedăm. Ultima amendă pe care am dat-o firmei a fost de 540 milioane de lei pe care Judecătoria a transformat-o, după proces, în avertisment. Se pare că munca noastră de stârpire a celor care nu respectă legea nu prea dă roadele scontate”, declară inspectorul-şef ITM, Horia Raţiu.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase