Pro şi contra „doi contabili”

8Comentarii
Pro şi contra „doi contabili”
CECCAR este „pro”, iar CCIR împotriva proiectului de lege ce prevede angajarea a doi contabili.

Proiectul de lege, care se referă la obligativitatea angajării a doi contabili, pus în dezbatere publică nu cu mult timp în urmă, a provocat o adevărată isterie a celor mai mult sau mai puţin interesaţi, mai mult sau mai puţin avizaţi de acest subiect.

Organismul care gestionează profesia contabilă, Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţidin România (CECCAR) îşi exprimă poziţia visavis de problema în discuţie.

Clarificare

În prezent legea specială a contabilităţii prevede că pentru ţinerea contabilităţii şi elaborarea situaţiilor financiare, o entitate are de ales dintre a realiza activităţile contabile prin compartimente proprii sau a le externaliza unor persoane sau firme autorizate.

„În practică a apărut însă o a treia variantă, bazată pe o insuficienţă legislativă privind definirea «compartimentului propriu» şi o mare scăpare din legislaţia muncii (dreptul de a încheia contracte cu timp parţial de lucru indiferent de importanţa publică a serviciului prestat): «compartimentul propriu cu o persoană angajată cu 2 ore/zi»”, a precizat Marin Toma, preşedintele CECCAR.

Reprezentantul CECCAR este de părere că această „a treia cale” a proliferat în ultimii ani astfel că, după unele estimări ocupă, de la un judeţ la altul, între 15% şi 40% din piaţa serviciilor contabile. „Consecinţele existenţei acestui segment de piaţă cenuşie sau gri sunt dintre cele mai negative”, precizează Marin Toma.

Acestea se reflectă negativ atât asupra întreprinderilor, cât şi asupra populaţiei şi contabililor. În primul rând, conducătorii întreprinderilor, preocupaţi excesiv de aspectele fiscale, sunt rupţi de adevăratele probleme ale afacerilor lor, care ar trebui să fie reflectate fidel în bilanţurile contabile. Apoi lipsa de încredere a utilizatorilor în raportările financiare influenţeză negativ costul capitalului şi dezvoltarea întreprinderii.

Pentru buget aceasta se manifestă prin evaziune fiscală şi incertitudini în ce priveşte determinarea bazelor impozabile, aplicarea şi calcului corect al obligaţiilor fiscale.

Nedeterminarea corectă a obligaţiilor fiscale poate determina Guvernul să introducă noi taxe şi impozite sau să le mărească pe cele existente, ceea ce afectează populaţia.

Contabilul în cauză are o afacere nesigură şi este expus la sancţiunile civile sau penale prevăzute de lege.

„În concluzie, considerăm că iniţiativa legislativă coincide pe deplin cu viziunea organismului profesional în legătură cu rolul contabilităţii şi al profesioniştilor contabili pentru dezvoltarea întreprinderilor şi a economiei şi cu preocupările generale pentru însănătoşirea mediului de afaceri, prevenirea evaziunii fiscale şi a altor fenomene negative din economie şi societate”, concluzionează preşedintele CECCAR.

Neconstituţional

Pe de altă parte, proiectul este considerat neconstituţional de către reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) pentru că încalcă dreptul la muncă. „Mediul de afaceri din România, puternic afectat de criza economică are nevoie mai mult ca oricând, de măsuri anticriză şi de revigorare a activităţilor comerciale. Acest raţionament logic este contrazis însă de această iniţiativă legislativă care se bazează, în principal, numai pe argumentul luptei împotriva muncii la negru, şi anume aceea a obligativităţii firmelor de a-şi angaja cel puţin doi contabili cu normă întreagă, cu alte cuvinte să plătească, în plus, cel puţin două salarii integrale” se arată într-un comunicat al CCIR.

D.B.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor