Pro şi contra Republicii

196Comentarii
Pro şi contra Republicii
Oradea – Corsoul orădean, aflat acum la finalul şantierului de amenajare, furnizează încă destul combustibil pentru dezbateri şi discuţii în contradictoriu.

Odată montate dalele de granit cu lungile linii neparalele de spoturi luminoase, orădenii şi turiştii interesaţi de art-nouveau-ul ce a făcut celebră urbea de pe Crişul Repede au putut constata singuri rezultatul unui şantier ce s-a prelungit peste revelionul trecut.

Înainte de a se fi stins bine febra comentariilor pe tema nuanţelor de cenuşiu ale pavajului emblematic pentru Oradea, punerea în funcţiune a celor două fântâni arteziene incită, din nou, spiritul critic al orădenilor.

Mici retuşuri

„Recepţia propriu-zisă nu s-a făcut, mai sunt încă mici chestiuni de corectat. Au fost pornite fântânile ca să vedem cum se scrurge apa. Am constatat că trebuie corectate câteva unghirui ale pantei pentru a corecta panta, ca apa să se scurgă cum trebuie”, ne-a precizat viceprimarul Mihai Groza.

Acesta a confirmat că o parte din dalele tocmai puse vor trebui scoase şi reaşezate astfel încât să împiedice băltirea apei. Mai mult, vicele susţine că pentru executanţi a fost evident că apa va spală mortarul dintre dale, motiv pentru care dalele vor fi remontate cu un alt fel de liant.

Vicele susţine că situaţiile în care fântânile ar putea porni pe neaşteptate, udând trecătorii neavizaţi, sunt imposibile. „Fântânile vor funcţiona după un program anunţat, iar atunci când vor porni, vor fi reglate astfel încât jeturile să nu urce decât foarte puţin de la nivelul pavajului”, zice vicele.

„Ţeavă spartă?”

Orădenii de rând, beneficiarii direcţi ai lucrării, au părerile împărţite. „E nicicum”, spune Maria Bolocan. Femeia se declară încântată de pavaj dar dezolată de aşa numita fântână. „Când au terminat de făcut strada mi-a plăcut. Arată mai largă, ca pe vremea mea, când doamnele şi domnii foate frumos îmbrăcaţi ieşeau la plimbare pe Corso.

Dar când au dat drumul la fântână, toată lumea era consternată. Arată de groază, de parcă s-ar fi spart o ţeavă de alimentare cu apă. Arhitectul care a ghicit fântâna asta, să-şi ceară diploma înapoi de la facultatea unde a umblat”, propune femeia, mai în glumă, mai în serios.

Mai bine

Cei care se obişnuiseră cu Corso-ul desfundat de săpături sunt mulţumiţi de curăţenia din prezent. „Decât şantierul de anii trecuţi, mai bine aşa cum e acum. Măcar nu mai trebuie să sacrifici o pereche de pantofi pentru o plimbare pe centru”, comentează Mariusz Kiss.

Orădeanul susţine că modelul fântânilor a fost o supriză, totuşi. „Mă aşteptam să fie nişte arteziene cu bazine, cu motive vegetale, după modelele art-nouveau. Nu pot să mă pronunţ despre estetica lor ca nu-s de specialitate. Va fi neplăcut, oricum, dacă, la vară, vor veni puradeii să se spele în jeturile alea”, zice orădeanul.

Fântânile Corso-ului continuă să stârnească vii discuţii şi în spaţiul virtual. Un adevărt forum a apărut ad – hoc, cu păreri pro şi contra.

Cristina Ghilea196Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor