Problema sterilităţii

Problema sterilităţii
ORADEA – Zeci de tratamente, speranţe spulberate, suferinţă şi chiar traume psihice. Prin acest calvar trec tot mai multe femei care îşi doresc foarte mult un copil. „Aparatul reproducător poate fi comparat cu un ceas elveţian.

Merge perfect, dar dacă numai o rotiţă se îndoaie puţin, atunci nu mai funcţionează. În situaţia oricărei femei care nu rămâne însărcinată trebuie găsită cauza: sau ea are anumite probleme din cauza unor infecţii cu transmitere sexuală, sau soţul este steril.

De aceea, în mod obligatoriu, trebuie efectuată şi spermograma partenerului”, susţine dr. Petru Chitulea, medic primar, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Oradea.

„În general, dintre bolile cu trasmitere sexuală, chlamidiaza ridică cel mai des probleme, fiind o infecţie lentă, care de cele mai multe ori astupă trompele, prin cicatrici.

Dacă boala este descoperită la timp, atunci în cel mult o lună pacienta va putea rămâne însărcinată, dar dacă boala e mai veche atunci va avea nevoie de un tratament mai îndelungat sau va trebui aplicată fertilizarea in vitro”, adaugă dr. Chitulea. O altă cauză a sterilităţii poate fi şi obezitatea. „Femeile cu tulburări hormonale suferă de obezitate.

Aceasta accentuează dereglarea hormonală, deoarece hormonii sexuali sunt blocaţi în grăsime. Pentru a putea rămâne însărcinată, femeia trebuie să îmbine tratamentul cu o cură de slăbire bine pusă la punct. De aceea, rolul medicului nutriţionist este foarte important în această situaţie”, conchide dr. Chitulea.

Borz Viorica0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase