Probleme acute ale Oradiei, amânate

3Comentarii
ORADEA – Speriaţi de consecinţele deciziilor lor sau pur si simplu neinformaţi, consilierii locali au refuzat să rezolve, prin vor, probleme acute ale Oradiei, precum contractul cu Drumurile Orăşeneşti, ilegal în opinia Prefecturii, sau amenajarea unui teren de sport pentru Liceul Reformat Lorantffy Zsuszanna.

Aceastea urmează să fie repuse pe masa aleşilor cu ocazia şedinţei extraordinare de lunea viitoare.

Sport la ortodocşi

Aleşii locali au avut, joia trecută, în dezbaterea plenului, o variantă de rezolvare a problemei elevilor de la Lorantffy Zsuzsanna care, în prezent, n-au unde-şi ţine orele de sport, terenul de lângă clădire ajungând la Parohia Sfânta Treime, în urma unei decizii a Consiliului local. Astfel, soluţia propusă de executiv,naveta la Liceul Sportiv pentru orele de educaţie fizică, a fost considerată inacceptabilă atât de  consilierii maghiari cât şi de juristul şi conducerea liceului.

Plenul a ajuns, ulterior, la varianta amenajării unui teren de sport pe parcela aflată în proprietatea ortodocşilor, cu atât mai mult cu cât, planul său urbanistic prevede că poate fi ocupat cu activităţi sportive. Chiar dacă majoritatea s-a declarat în favoarea ideii, proiectul a fost amânat.

Ofensă

Tot la acest punct, executivul local a reuşit să se acopere de „glorie” gafând monumental în adresa trimisă unităţii de învăţământ – documentul este adresat reprezentanţilor bisericii „penticostale” şi nu celei reformate. „Am fost insultaţi!”, a reclamat  avocatul Liceului Reformat, Colozsi Arpad. „Biserica Reformată are în Oradea o vechime de peste 400 de ani”. Pus în faţa acestei situaţii, primarul Petru Filip n-a putut decât să-şi cear scuze. A precizat, însă, că, în opinia sa, amesctecul cultelor religioase într-o problemă de educaţie este cât se poate de nepotrivită.

Cum să votăm?

Puşi în situaţia de a tranşa problema contractului de asociere cu Drumuri Orăşeneşti(DO), aleşii au optat, şi de data asta, pentru amânare. Proiectul de hotărâre care le-a ajuns în faţă propunea anularea punctului prin care DO capătă anual lucrări de 400 miliarde de lei, fără licitaţie. Prezent la şedinţă, avocatul firmei i-a avertizat că Legislativul poartă răspunderea pentru votul dat, moment care a aruncat consilierii în panică. „Cine poartă răspunderea? Ce înseamnă dacă votăm „da„ sau dacă votăm „nu„?„, a cerut să afle Foldes Adalbert.

Acesta a acuzat existenţa unei capcane, dat fiind materialul prezintă atât opinii pro cât şi contra anulării. „Cum ar vrea executivul să votăm?„, s-a mai auzit o altă voce din plen… Într-un climat de derută, proiectul a fost amânat şi el pentru şedinţa extraordinară din 1 1iunie.

Cristina Ghilea3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor