Probleme birocratice noi in activitatea firmelor: statul le schimba denumirea din statut

De Marcel Hoster
Firmele isi vor schimba denumirea din statut
Firmele isi vor schimba denumirea din statut
Statul român se chinuie şi face ce face special pentru ceva birocraţie în plus. În această idee se încadrează şi o obligativitate de care probabil ştiu prea puţini patroni. Conform noii legislaţii ce va intra în vigoare pe 1 septembrie 2012 firmele vor fi obligate să-şi modifice actele constitutive în sensul eliminării sintagmei „societate comercială” în „societate”. Desigur, distracţia va însemna cel puţin un drum la Registrul Comerţului.

Pe 1 septembrie vor intra în vigoare atât Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cât şi Codul de procedură civilă. Odată cu noua legislaţie, toate societăţile comerciale devin „societăţi”, implementarea acestei prevederi implicând modificarea actului constitutiv al firmei.

Conform textului de lege la articolul 79 din Legea nr. 76/2012, se precizează că „În termen de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, societăţile înregistrate în registrul comerţului care au în denumire sintagma “societate comercială” sunt obligate a efectua demersurile necesare înlocuirii acestei sintagme cu termenul “societate”.

Până la finalizarea acestor demersuri, societatea poate funcţiona cu denumirea înscrisă în registrul comerţului la data intrării în vigoare a prezentei legi. Înregistrarea în registrul comerţului a menţiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbării denumirii societăţii este scutită de taxa de înregistrare”.

Desigur, măsura ce ar trebui să intre în vigoare nu e pe placul nimănui, mai mult nu e considerată a fi justificată sub nici o formă. „Ce prostie e asta? Pentru un cuvânt trebuie iar să iau acum avocat, să-i dau bani lui ăla şi să mai şi stau să mă înghesui pe coridoare pe la ORC. Chiar nu au de lucru? Ce contează că scrie societate comercială sau societate. Mai bine scriau simplu firmă şi gata”, ne-a declarat Ioan Aldea, patronul unui SRL de mici dimensiuni.

La acest tip de firme schimbarea nu va presupune convocări de şedinţe sau alte asemenea, dar gândiţi-vă ce înseamnă o asemenea operaţiune pentru firmele mari, societăţi pe acţiuni. Aici trebuie convocată adunarea generală a acţionarilor, aduşi oamenii la şedinţe, totul numai pentru schimbarea unui singur cuvânt în statut. Norocul este că până la termenul final de schimbare a documentelor mai sunt doi ani şi modificarea în statut poate deveni punct pe ordinea de zi în adunările generale ordinare periodice.

Conform noilor prevederi legale, societăţile comerciale trebuie să se prezinte, începând cu data de 1 septembrie 2012, la oficiile registrului comerţului în raza căruia îşi au sediul, pentru a înlocui din denumirea firmei sintagma „societate comercială” cu termenul “societate”, data limită pentru îndeplinirea acestei obligaţii legale fiind 1 septembrie 2014.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !