Probleme cu proiectantii

3Comentarii
Probleme cu proiectantii
Primarul Ilie Bolojan admite că în Oradea există o problemă cu proiectanţii.

Mai multe lucrări de construcţii civile au fost evaluate de aceştia la valori mult mai mari decât cele pentru care s-au adjudecat apoi lucrările. Investiţia de la Liceul Lorantffy Zsuzsanna e un exemplu în acest sens. Bolojan a evidenţiat o situaţie similară şi la Scoala cu clasele I – VIII Avram Iancu, unde licitaţia a fost câştigată de Eurociv-Cons, la aproximativ 30% din valoarea de proiectare!

„Problema e că am constatat şi eu că în special la construcţii civile aveam o valoare de proiectare iar valoarea de adjudecare nu depăşea 50% din valoarea de proiectare. În aceste condiţii se pun două probleme: ori proiectanţii realizează superficial proiectele, ceea ce pune un semn de întrebare asupra profesionalismului acestora, ori lucrările au fost sublicitate”, ne-a spus Bolojan, care a constatat că, totuşi, multe din aceste lucrări adjudecate la preţuri mici au fost duse la bun sfârşit.

Monitorizaţi

„În toamnă am emis o circulară către toţi proiectanţii, prin care le-am cerut reducerea tuturor valorilor de proiectare cu 25%, pentru a ne apropia de preţuri rezonabile. De asemenea, am dispus urmărirea tuturor lucrărilor cu preţuri de adjudecare la 30% din valoarea de proiectare”, a reamintit primarul, precizând că i-a avertizat pe cei de la Proiect Bihor faţă de situaţia creată. Aceasta deoarece, din cauza evaluărilor greşite ale proiectanţilor pentru proiectele pe bani europeni, Oradea pierde bani!

În privinţa celor doi executanţi de la Liceul Lorantffy şi de la Şcoala Avram Iancu, Abed Nego Com, respectiv Eurociv-Cons, Bolojan spune că i-a avertizat ca notele de comenzi suplimentare să nu depăşească 15% din valoarea lucrărilor.

C.C.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor